Moa Hjelmer vid Svensk Friidrotts upptaktsträff 2015. Foto: Marc Femenia / TT.
Moa Hjelmer vid Svensk Friidrotts upptaktsträff 2015. Foto: Marc Femenia/TT.

Hjelmer tillbaka – och laddar för drömresor

Moa Hjelmer: "Det blir mer fokus på snabbheten och ett snabbare löpsteg"
6:34 min

Bahamas och Peking i år. Rio de Janeiro nästa år. Moa Hjelmer har läckra mål när hon nu är tillbaka efter barnafödande.

I september satte sprintern Moa Hjelmer igång på allvar med den tuffa träningen efter barnafödande och den första tiden med nyfödda bebisen.

– Det var ett planerat barnafödande, som också var tänkt som en paus från idrottandet, säger hon till Radiosporten i samband med svensk friidrotts egen galakväll i Stockholm.

Vad tog längst tid att få att fungera, den fysiska nivån eller tekniken?

– Nja, tekniken funkade hela tiden, säger Hjelmer. Men snabbheten har varit mer kämpig att få upp. Särskilt magmusklerna har tagit tid att träna upp.

Moa Hjelmer, känd för sitt lysande 2012 med EM-guld och ett fantastiskt svenskt rekord på 400 m, är nu också ”mamma” för den skara unga sprinterdamer som i maj ska tävla i stafett-VM på Bahamas – och innan dess med ett förläger i Florida.

Når laget final (topp-8) där är biljetten till OS i Rio de Janeiro 2016 klar. Annars får sprinterdamerna kämpa vidare i andra tävlingar för att tidsmässigt platsa bland totalt 16 lag till OS – på samma vis som det fortfarande är ovisst med Sveriges damstafettplats till årets VM i Peking.

Individuellt är 400 meter huvudfokus för Moa Hjelmer i VM i augusti.

– På 400 meter finns också den mentala faktorn att kämpa med. Där handlar det inte så mycket om ren snabbhet, mer att finna glädjen och motivationen att orka plåga sig ett helt varv. Att få rätt känsla både i huvudet och kroppen, säger Moa Hjelmer.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".