Dagens VM-guide: super-G, herrar

Inga svenska deltagare, men det kan ändå bli blågult först över mållinjen. Norge har guldchans genom Kjetil Jansrud. 

Disciplin: Super G, herrar

Tid: 19.00 (torsdag)

Svenska deltagare: Ingen (Startlista)

Favoriter: Norrmannen Kjetil Jansrud har vunnit två av säsongens världscuptävlingar i grenen och utmanas närmast av Dominik Paris, Italien. Österrike har ett koppel åkare som var och en har kapacitet att vinna. Matthias Mayer är en av dom. Amerikanen Ted Ligety har en egen plats i kraft av att vara regerande mästare, men han får se upp för landsmannen Andrew Weibrecht.

Svenska chanser: Noll idag, eftersom det inte finns någon svensk deltagare. Ryktet säger dock att Patrik Järbyn, som bor här i Vail/Beaver Creek, ska köra med hjälmkameran för att visa bilder på bansträckningen. I så fall blir det en svensk först över mållinjen…!

VM 2013:
1) Ted Ligety, USA,
2) Gauthier de Tessieres, Frankrike,
3) Aksel Lund-Svindal, Norge

OS 2014:
1) Kjetil Jansrud, Norge,
2) Andrew Weibrecht, USA,
3) Jan Hudec, Canada/Bode Miller, USA

Den svenska historien: Super G kom med första gången på VM 1987.

1996 i Sierra Nevada i Spanien slog Patrik Järbyn till med ett silver. Han hade ett förmånligt startnummer i nysnön och utnyttjade det. VM -96 skulle egentligen avgjorts ett år tidigare, men då fanns ingen snö. Järbyn hann för övrigt med ytterligare fem VM-starter i Super G och fyra i OS där han som bäst var sexa.

Vid VM i Schladming 2013 fanns Douglas Hedin med som ende svensk och blev 34:a.

Vid OS i Sotji 2014 hade Sverige ingen åkare i Super G.

Relaterat

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".