GÖTEBORG 2014-11-01 IFK Göteborg firar segern i lördagens seger i sista omgången av fotbollsallsvenskan mellan IFK Göteborg och Halmstad BK på Gamla Ullevi i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT
Foto: Adam Ihse / TT

IFK Göteborg: ”Tolv lag skulle utveckla fotbollen”

IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwely: ”Ser positivt på 12-lagsserie”
0:35 min

Diskussionerna kring allsvenskans framtid fortgår. IFK Göteborg ser gärna att serien minskar med fyra lag.

– Vi tror att det blir större konkurrens och tuffare matcher med tuffare motstånd, säger klubbdirektör Martin Kurzwely.

Under onsdagen konkretiserade Föreningen Svensk elitfotboll (Sef) med representanter från allsvenska- och superallsvenskalag följande tre förslag. 

1. Minska antalet från nuvarande 16 till 12 lag.

2. Behåll allsvenskan med 16 lag.

3. Öka antalet från nuvarande 16 till 18 lag.

Förslagen har inneburit åsiktsskiljaktigheter bland de allsvenska klubbarna. I IFK Göteborg ser man gärna färre lag i Sveriges högsta serie medan Falkenberg FF menar att färre lag innebär att färre talanger får chansen att spela allsvensk fotboll. 

– Vi ser väldigt positivt på en 12 lags serie. Vi tror att det blir större konkurrens och tuffare matcher med tuffare motstånd som attraherar mer publik och medialt intresse. Vi tror att det utvecklar fotbollen och skapar möjligheter för utveckling av lagen som då kan komma att kvalificera sig för Europaspel. Sen tror vi att det ökade intresset kan ge ökade intäkter, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwely.

– 16 lag passar rätt bra för det är ju 30 matcher sen finns ju Svenska cupen. Jag tror inte på det med tolv lag för då ska man ju mötas tre gånger och då blir det två hemmamatcher för ett lag och en för det andra, då får man ingen jämn fördelning. Sen tror jag inte det är bra för svensk fotboll vi har sånt behov av talangutveckling och ska ha så många ungdomar som möjligt som kan spela allsvensk fotboll, säger Falkenbergs ordförande Lars-Eric Nilsson.

Beslutet om herrallsvenskans framtid ska fattas senare i vår. 

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".