20150201 Marcus Ericsson i sin Sauber. Foto: Jorge Guerrero/TT.
20150201 Marcus Ericsson i sin Sauber. Foto: Jorge Guerrero/TT.
Fredrik af Petersens F1-blogg

”Marcus Ericsson var hela tiden bland de snabbaste”

De första Formel 1-testen är avklarade inför VM-starten i och med Australiens GP.

Man skall inte ta alla tider på fullt allvar eftersom teamen testar olika saker och inte har samma mängd bensin i tanken. Dessutom vill man ju inte visa allt för konkurrenterna. Något skall man ju överraska de andra med i åres första lopp i Australien. Så därför är också garagen hermetiskt tillslutna för alla nyfikna blickar.

Bra exempel är Red Bull som hade en mycket underlig lackering. Allt för att hindra fotograferna att se och plåta de nya aerodynamiska lösningarna. Frågan är också hur mycket Mercedes myglade. Inget team var i Jerez för att sätta nytt banrekord. Man var där för att testa och sortera ut eventuella problem.

Ur svensk synpunkt var det en perfekt test. Marcus Ericsson var hela tiden bland de snabbaste och hans Sauber hade inga större problem. Vilken otrolig skillnad mot för ett år sedan. Då stod Caterham mest i garaget och Marcus såg förtvivlad ut. Idag (torsdag) har han svårt att hålla tillbaka ett stort leende. Vad som utan tvekan var viktigast för Marcus var att hans första körning med teamet gick perfekt och att ledningen är mycket nöjd med hans arbete.

Kollar man siffrorna från testen förstår man att Sauber är lite överaskade. Bara Mercedes körde fler km och bara Ferrari var snabbare.

Nico Rosberg hann med 308 varv och Kimi Räikkönen var snabbast med 1,20,841. Marcus var femma med 1,22,019 och körde 185 varv.

För McLaren var dagarna i Spanien en stor bevsikelse. Fernando Alonso kunde bara köra 38 varv och hans bästa tid var 1,35,553. Inte mindre än 19 sekunder långsammare än Kimi.

Förra året kunde Sauber inte köra in en enda ynka poäng. Ingenjörerna har lärt sig av sina misstag och nu spirar optimismen. Kommer Marcus att vinna ett lopp i år? Det vore att vara väl optimistisk men jag tror att han skall kunna vara med i topp 10 i nästan alla lopp. Jämför man med förra årets test i Jerez så har Sauber förbättrat sig med inte mindre än 8,5 sekunder. Men som sagt. Alla team har inte visat vad de verkligen kan.

Alla har nu åkt hem och kommer att analysera all data. Den 19 februari kör man den andra testen i Barcelona.

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".