2014, Johannes Duerr. Foto: TT Nyhetsbyrån
Johannes Duerr skickades ut från OS i Sotji sedan han testats positivt för bloddopningen Epo. Foto: TT Nyhetsbyrån

Blodets ”fingeravtryck” ska avslöja fuskarna

Ny svensk dopningsmetod ska stoppa fuskarna: "Fingeravtryck på blodet"
2:12 min

Den dopningsmetod forskarna tror är vanligast idag inom uthållighetsidrotter är blodtransfusioner. En ny svensk testmetod ska sätta stopp för det.

På torsdagsmorgonen rapporterade Radiosporten om vad Internationella Skidförbundet (FIS) tror blir en av framtidens hetaste dopningssubstanser, en typ av protein som hjälper celler att omsätta syret mer effektivt.

Läs mer om det här.

Men för tillfället gäller det ju för dopningsjägarna att avslöja de metoder som lär förekomma just nu.

Det forskarna tror är vanligast idag är blodtransfusion, alltså metoden att först tappa ur eget blod ur kroppen, sedan vänta tills kroppen själv byggt upp nya blodkroppar – men därefter, i en transfusion, spruta tillbaka det egna blod som tidigare tappats ur.

Detta är idag mycket svårt att avslöja – men FIS är intresserat av att småningom använda den helt nya testmetod som är på väg att tas fram av ett svenskt forskarteam i Umeå universitet, lett av Christer Malm.

– Det vi har tagit fram är möjligheten att ta en sorts fingeravtryck på blodet, säger Malm. Egentligen är det en typ av proteinprofil. När en blodtransfusion gjorts så förändras det här avtrycket.

Vad krävs innan denna testmetod blir rumsren och fullt accepterad i skidvärlden?

– Vi har en projektplan som går ut på att den ska kunna användas inom tre år. Nu måste den valideras, godkännas av Wada, säger Christer Malm.

En ny testmetod får inte ge positiva utslag av till exempel extra tuff träning, aktiviteter på hög höjd eller i samband med sjukdom.

Just en blodtransfusion av det egna blodet är en dopningsmetod som hittills inte gått att direkt detektera.

Istället har förhoppningarna hittills riktats mot de så kallade blodpassen, där svårförklarliga förändringar av åkares blodvärden lett till indirekta misstankar som styr provtagarna till specifika idrottare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".