Foto: TT. Collage: Radiosporten.
1 av 3
Foto: TT. Collage: Radiosporten.
Foto: Jessica Gow / TT
2 av 3
6 Finlands Tuuka Mäntylä och Sveriges Dick Axelsson under Euro Hockey Tour landskampen mellan Sverige och Finland i ABB Arena Nord i Västerås på fredagen. Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT
3 av 3
Problem med isen under Euro Hockey Tour landskampen mellan Sverige och Finland i ABB Arena Nord i Västerås på fredagen. Foto: Jessica Gow / TT

Isfiasko i Västerås - landskampen fick brytas

Tommy Boustedt: ”Ber om ursäkt till alla som är upprörda”
4:19 min

Ishockeylandskampen mellan Tre Kronor och Finland i ABB Arena i Västerås fick avbrytas på grund av sprickor i isen. Då hade 2.34 spelats av den andra perioden och Finland ledde med 1-0.

– Det känns mycket tråkigt, framförallt för alla supportrar som är här, både de svenska och de finska, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare för det svenska ishockeyförbundet till Radiosporten.

–  Jag vet inte om det är jag som ska be om ursäkt till alla som är upprörda men jag gör det ändå som en representant för det svenska ishockeyförbundet, säger han.

Matchen bröts till en början inför den andra perioden då isen gått sönder bakom ena målet. Det tog 40 minuter innan matchen återupptogs.

Men underbart blev kort för publiken i Västerås. Efter 2.34 bröts matchen på nytt sedan fler sprickor upptäckts och då bröts matchen för gott.

– Beslutet berodde helt och hållet på spelarnas säkerhet. Det såg bra ut där man jobbade som mest men det fanns även andra ställen på isen som var dåliga, säger Mikael Lundström, tävlingsledare på svenska ishockeyförbundet.

Hur kommer ni att kompensera alla som var här i kväll?

– Det vet vi i nuläget inte, vi får återkomma med hur vi ska göra, säger han.

Matchen var även en del av Euro Hockey Tour. Vad som händer med resultatet är inte heller klart.

– Vi får återkomma med hur vi ska göra. Nu ledde Finland visserligen med 1-0 så det är ett alternativ.

Det är andra gången på mindre än ett år som det blir isproblem i samband med en landskamp. När Tre Kronor mötte Norge i Sundsvall i april i fjol fick matchen brytas redan efter 8.24 och matchen kunde inte fortsätta utan slutfördes med en improviserad straffläggning.

I förra månaden fick CHL-semifinalen mellan Frölunda och Kärpät brytas i 90 minuter efter isproblem.

Den andra matchen mellan Sverige och Finland spelas på söndag i Stockholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".