Foto: Armando Trovati / AP
Foto: Armando Trovati / AP

Järbyn först ut i störtloppsbacken

Patrik Järbyn: ”Bara åtta sekunder efter toppen”
3:27 min

Sverige har ingen fartåkare med vid alpina VM i Vail/Beaver Creek. Ändå är det en svensk veteran som alltid är först i mål på herrarnas farttävlingar.

Den snart 46-årige svensken Patrik Järbyn är nämligen den som åker först i VM-backarna på tävlingsdagen. Han åker med hjälmkameran som ska ge TV-publiken över hela världen en uppfattning om hur fort det går.

– Det är jättekul, det går knappt att beskriva, säger Patrik Järbyn.

Han bor sedan ett antal år i Vail/Beaver Creek där han är gift och har barn Jusst nu tränar han ett par amerikanska killar. Samtidigt hylar han den svenska modellen och alla svenska alpina tränare.

– Dom gör ett kanonjobb!

Den egna aktiva karriären innehöll bl a 302 världscupstarter, 33 starter i VM och OS fördelat över tolv stora mästerskap. Silver i Super G i Sierra Nevada 1996 och brons i hemma-VM i Åres störtlopp 2007 är dom tyngsta meriterna.

– Med vanliga skidkläder, alltså ingen fartdräkt, var jag faktiskt bara åtta sekunder efter dom bästa på störtloppsträningen häromdagen, säger Järbyn.

Som räknar med att bo kvar i USA ytterligare några år.

– Men jag saknar Sverige. Sverige är världens bästa land, säger en kille som sett det mesta av världen.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".