Marcel Hirscher, of Austria, celebrates his second place after an alpine ski, men's World Cup combined event in Kitzbuehel, Austria, Friday, Jan. 23, 2015. AP Photo/Giovanni Auletta
AP Photo/Giovanni Auletta

Dagens VM-guide: superkombination, herrar

Österrikes inledning av alpina VM har varit succéartad. Och nu gör Österrikes superstjärna Marcel Hirscher sin VM-debut, men inte i slalom eller storslalom. Teknikspecialisten kör dagens superkombination och är en stor utmanare till främst regerande världsmästaren Ted Ligety och vinnaren från säsongens VC-superkombo Carlo Janka. 

Disciplin: Superkombination, herrar

Tid: 18.00 störtlopp/22.15 slalom (Startlista)

Svenska deltagare: Ingen

Favoriter: Den här gången är det störtlopp och slalom som gäller. Så har det varit vid ett av dom två tilfällen som grenen körts i årets Världscup, Wengen. Där vann Carlo Janka, Schweiz. Under förutsättning att Ted Ligety, USA, finns med så kan han tillhöra toppen. Samma gäller för Marcel Hirscher, Österrike. Och veteranen Ivica Kostelic, Kroatien, kan man aldrig räkna bort. Men det är också upplagt för skrällar i grenen, varför inte tjecken Ondrej Bank eller fransmannen Victor Muffatt-Jeandet.

Svenska chanser: Inga, eftersom Sverige inte har någon till start. Man kunde ju tänkt sig Markus Larsson, som varit med i fem kombinationer i mästerskapssammanhang, men han har inte kört störtlopp på flera år. Det fanns för ö ingen svensk med vid OS senast heller.

VM 2013:
1 Ted Ligety, USA,
2 Ivica Kostelic, Kroatien,
3 Romed Bauman, Österrike

OS 2014:
1 Sandro Viletta, Italien,
2 Ivica Kostelic, Kroatien,
3 Christof Innerhofer, Italien

Den svenska historien: Herrarnas kombination har varit en gren som inte gjort något större intryck. Kombinationen har desssutom förändrats flera gånger genom åren. Från att ha varit en relativt obegriplig historia där man måste vara rejält matematiskt begåvad för att kora segraren, till störtlopp i ett åk kombinerat med två slalomåk vilket missgynnade fartåkarna.

Idag kallas det superkobination och består av ett fartåk, antingen störtlopp eller super G, och ett slalomåk.

Markus Larsson är den som lyckats bäst genom åren,  6:a i VM 2003, 11:a  vid OS 2006 och 16:e vid OS 2010. 2013 körde Douglas Hedin ur i slalomen, 2014 fanns ingen svensk med .

Relaterat

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".