Kim Martin Hasson i det svenska målet. Foto: TT
Kim Martin Hasson i det svenska målet, arkivbild. Foto: TT

Stenhård kamp i landslagsmålet

Målvaktsmatchen i Damkronorna
4:11 min

Med mindre än två månader kvar till VM på hemmaplan är kampen om vem som ska vakta det svenska målet stenhård. Kim Martin Hansson eller Sara Grahn.

 – Det är jätteskönt att ha två så bra målvakter som slåss om spaden, säger förbundskapten Leif Boork.

När Leif Boork fick den raka frågan vad han var mest nöjd med under helgens fyrnationsturnering, som Sverige vann, svarade han direkt målvaktsspelet.

– Både Sara och Kim spelar fatastiskt bra båda två och Sara har fått ett lyft framförallt mentalt där hon växt in i de stora uppgifterna. Vi har ett väldigt bra målvaktspar där. Vad Kim Martin Hasson kan det vet vi sedan tidigare. Men den här säsongen har även Sara Grahn klivit fram och utvecklats till en världsmålvakt.

– Det har känts bra. Jag har fått mycket förtroende och då kommer självförtroendet också, säger Grahn som håller med sin förbundskapten att hon utvecklats på det mentala planet.

– Jag har jobbat mycket på det hemma i Brynäs och nu har det fallit på plats. Nu trycker jag inte ner mig själv om jag släpper in ett mål.

Och just det mentala är något som även Kim Martin Hasson lyfter när vi pratar om hennes konkurrent.

– Hon har alltid haft spelet i sig men mentalt har hon utvecklats och blivit starkare som person. Går det tungt så klarar hon av det, det hade hon det lite tyngre med förr. Kim Martin Hasson har under flera år varit den givna ettan i det svenska målet.

Men så inför OS i fjol så slet hon av hälsena och dörren öppnades för dom som fanns där bakom. Då var det Valentina Lizana Wallner som klev fram och tog chansen. Men efter säsongen tvekade Lizana wallner om hon skulle fortsätta, tog klivet ner i division ett och sedan dess har hon inte funnit med i landslaget.

Då har istället Sara Grahn tagit över som utmanare till förstaspaden en utmaning som Martin Hasson uppskattar.

Det är ganska skönt att inte ha pressen att det alltid är jag som ska göra det framförallt med min skadehistorik så är det inte bra om vi behöver lita på att jag ska spela. Men även om målvaktsstjärnan uppskattar konkurrensen så vill hon ändå vara nummer ett när VM väl är här.

– Självklart. Den platsen ger man inte upp gratis så det ska jag vara med och kriga om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".