Mr Ski i Vail Ulf Edborg. Foto: Mats Dahlberg/Sveriges Radio
Foto: Mats Dahlberg/Sveriges Radio

VM-porträtt: Möt Mr Ski

Mr Ski Ulf Edborg om Vails utveckling
4:47 min

Nu ska Radiosporten ta er med på ett exklusivt besök i VM-orten Vail i Colorado. Vi har träffat Ulf Edborg, skidlärare, sjöman och fixare i största allmänhet. Och för den alpina publiken känd under namnet Mr Ski.

I hans och hustrun Cathys hus mitt i backen med utsikt över Vail har både skidkungar som Ingemar Stenmark och Pirmin Zurbriggen bott. Precis som den riktige kungen, Carl 16 Gustaf. Och skiddrottningarna Pernilla Wiberg och Anja Pärson. För att nämna några.

Just nu är skidåkningen lagd på is eftersom den snart 80-årige Mr Ski bytt ena knäleden. Men några planer på att pensionera sig har han inte.

– Jag ska jobba till jag bli 90, sedan får jag ta ett år i taget, säger den pigge icke-pensionären som har varit med om tre VM i Vail, 1989, 1999 och nu 2015.

Själv kan han inte ta sig ut i backarna och titta just nu när han rehabtränar knäleden. Men han följer tävlingarna noggrant.

– Fast jag tycker det är fel att man lagt tävlingarna i Beaver Creek, ett litet hörn. Det var personligare både 1989 och 1999.

Han har sett skidåkningen utvecklas, inte minst nya grenar som tillkommit. Super G, parallellslalom och nationstävlingen.

– Jag är glad att se den här utvecklingen. Det behövs för intresset, säger Mr Ski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".