Johan Olsson jublar 2013 femmilen Val di Fiemme
Foto: Matthias Schrader/Scanpix.

Johan Olsson: ”Jag tycker om utmaningen”

Johan Olsson om känslorna inför VM
12 min

Johan Olsson har haft ännu en sjukdomsförföljd säsong. Han har inte gjort en enda start i världscupen. SM i Örebro blev comebacken, med bara veckor till VM. Precis som förra året har säsongen och uppladdningen inför mästerskapet förstörts av sjukdom.

– Jag gillar att vrida det till det extrema, att ha kort tid på mig att klara av något, säger Johan Olsson i en intervju med Radiosporten.

En del trodde att 34-åriga Johan Olsson skulle sluta efter förra säsongen. Och under denna långa sjukdomsperiod har han frågat sig själv varför han tog det beslutet att satsa mot ännu ett VM.

– Det har känts som om: varför fortsatte jag överhuvudtaget för? Ska den här säsongen bli likadan som den i fjol? Det var otroligt mentalt pressande i fjol att ha så kort tid på sig inför ett mästerskap, jag ville att denna säsong skulle flyta på ett annat sätt. Hopplöshet har jag inte känt, men däremot en känsla av: varför forsätter jag?

Johan Olsson har varit pressad förut och ändå lyckats. Inför OS i Sotji hade han haft problem hela vintern med skador och sjukdomar. Först en rejäl förkylning, sen en överbelastningsskada mellan revbenen och en lungsäcksinflammation. Ändå så var han där, som medaljör på 15 kilometer i klassisk stil. Och i stafetten åkte han tredjesträckan i det svenska laget, som vann en överlägsen seger och försvarade guldet från Vancouver. Det blev två medaljer i Sotji för Johan Olsson, trots alla problem.

Nu verkar han vara på väg mot ytterligare en återkomst efter en tung säsong.

– Varje hinder är en ny utmaning, det gäller att vara fokuserad och lägga upp en plan som är extrem. Men samtidigt så gillar jag att dra det till det extrema, att ha kort tid på sig. Jag tycker om utmaningen samtidigt som det blir väldigt pressande, säger Johan Olsson till Radiosporten

På SM i Örebro i slutet av januari 2015 så gjorde han comeback. Det blev guld i stafett, brons i skiathlon och en femte plats på 15 kilometer i klassisk stil.

Den första mars avgörs femmilen i VM i Falun. Där Johan Olsson ska försvara sin världsmästartitel.

Roger Burman
roger.burman@sverigesradio.se

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".