Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Klart: De vann afrikanska mästerskapen

För tre veckor sedan förlorade dom mot Sverige, på söndagskvällen blev Elfenbenskusten afrikanska mästare efter finalseger mot Ghana.

23 års längtan är över. Elfenbenskusten tog hem den 30:e upplagan av Afrikanska mästerskapen i fotboll efter ett sanslöst straffavgörande i finalen mot Ghana. Målvakten Boubacar Barry blev stor hjälte.

För fjärde gången på de åtta senaste finalerna var det mållöst efter 90 minuter. Och för femte gången på 2000-talet krävdes det straffar för att kora en vinnare.

Det blev en sällan skådad rysare. Ghana såg ut att vara på väg mot en behaglig seger efter att ha gjort två mål, samtidigt som Elfenbenskusten missat två.

Två omgångar senare var det omvänt och 2-2. Storstjärnorna André Ayew, Ghana, och Yaya Touré, Elfenbenskusten, satte sedan var sin straff för att ta straffläggningen till extraomgångar.

Där satte samtliga kvarvarande utespelare sina straffar. Vilket innebär att det var upp till de båda målvakterna att göra upp om det.

Boubacar Barry, 35, räddade Ghanamålvakten Brimah Razaks straff - och sköt sedan Elfenbenskusten till den efterlängtade andra titeln i Afrikanska mästerskapen. Trots att han vid flera omgångar under straffläggningen hade behandlats för kramp.

Själva matchen, då? En småful tillställning med stämplingar, skallningar och andra tjuvnyp. Spelkvalitén lyste med sin frånvaro och rädslan att förlora såg ut att vara kraftigare än viljan att vinna.

Elfenbenskusten och Ghana är förvisso två giganter i afrikansk fotboll. Men i Afrikanska mästerskapen har det mest handlat om oförlöst potential och besvikelse de senaste decennierna. Ghana var med sina fyra mästerskapstitlar visserligen näst bäst genom tiderna - men den senaste titeln daterades till 1982.

Elfenbenskusten hade å sin sida bara blivit mästare en gång, 1992, trots flera starka generationer med spelare - främst anfört av Didier Drogba, som slutade i landslaget efter VM förra året. Såväl 2006 som 2012 föll nationen i final - båda gångerna efter straffar - och 2008 tog det stopp i semifinal.

Båda Tourébröderna var med och föll efter straffar 2006 och 2012. Men precis som vid den första titeln 1992 blev det straffseger - mot Ghana. Då blev det 11-10. Den här gången "stannade det" vid 9-8.

Elfenbenskustens seger i Afrikanska mästerskapen är en liten fjäder i hatten för Erik Hamrén svenska landslag som slog de afrikanska mästarna med 2-0 i en träningsmatch för tre veckor sedan.

Radiosporten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".