alpint,
Maria Pietilä Holmner Foto: Pontus Lundahl/TT

Maria PH får nyckelroll i lagtävlingen

Maria PH inför lagtävlingen: "Tycker om den här tävlingen"
3:36 min

När lagtävlingen avgörs på tisdag kväll kommer Maria Pietilä-Holmner att vara Sveriges ankare. Varför då? Jo hon är i absolut världstopp när det gäller parallellslalom som ju är diciplinen i lagtävlingen.

Maria PH har vunnit i världscupen i parallellslalom och hon har ett suveränt facit i lagtävlingar där hon kört sju gånger och vunnit sex av dem. Bara Österrikes Michaela Kirchgasser kan matcha det. Och hon tar verkligen lagtävlingen, som är den nyaste alpina VM-grenen, på fullt allvar.

– Jag tycker att den är viktig och jag känner att alla länder tycker att den blir viktigare och viktigare, och jag tycker att det är ett väldigt kul event och kul att köra killar och tjejer ihop.

Det faktum att Maria PH är i absolut världsklass i parallellslalom är inget som hon har koll på rent statistiskt.

– Ja, jag är ingen riktig statistiktjej så men jag tycker om parallellslalom, jag är ganska kvick och alert och har åkt bra så jag tänkte ta med mig det till teamtävlingen.

Parallellslalom innehåller ett stressmoment som inte finns i traditionella alpina grenar – det faktum att åkarna kör mot en konkurrent.

– Visst, man kan bli stressad i sin åkning, det är väl det som är farligt så man får försöka fokusera på sig själv ändå och det är ju det att stressfaktorn är en ganska stor grej i parallellen.

Trots att Sverige har ett väldigt fint facit i lagtävlingar med tre raka medaljer och seger i Innsbruck ifjol tar inte Maria PH ut någon medalj i förväg.

– Vi går liksom inte ut och tror att vi är några favoriter på nåt sätt utan det gäller från första start att alla är riktigt taggade och kör fullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".