Kanadas Erin Mielzynski mot  Maria Pietilä-Holmner till höger, under lagtävlingen i VM 2013. Foto: Kerstin Joensson/TT
Foto: Kerstin Joensson/TT

VM-guide: Nationstävlingen

Fredrik Steinwall om regler och tränarnas betydelse i lagtävlingen
2:31 min

Favoriterna, de svenska chanserna, historiken och så är reglerna.

Disciplin: Nationstävlingen

Tid: Kl 22.15

Svenska deltagare: Maria Pietelä-Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin, Andre Myhrer (Sara Hector och Markus Larsson reserver).

Favoriter: Österrike har ett mycket starkt lag, men Sverige får nog ses som det lag som kan matcha dom regerande mästarna. USA, på hemmaplan, kan säkert vara med och fightas med Mikaela Shiffrin och Ted Ligety som spetsar. Schweiz ser också intressanta ut.

VM 2013:
1) Österrike,
2) Sverige (Maria Pietelä-Holmner, Frida Hansdotter, Nathalie Eklund, Jens Byggmark, Andre Myhrer, Mattias Hargin),
3) Schweiz

OS 2014: Grenen är ingen OS-gren, men det finns planer på att tävlingen ska in på programmet redan 2018.

Den svenska historien: Sverige har tagit medalj tre av dom fyra gångerna som lagtävlingen genomförts. Silver i Åre 2007 (då fanns för övrigt Markus Larsson med), brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 (då var Sara Hector och Maria PH med) samt silvret i Schladming 2011.

En kuriosadetalj är att Axel Bäck (skadad nu) fanns med som reserv i silverlaget i Schladming, men han var inte på plats under själva tävlingen, utan var och tränade.

Historik: Grenen kom med på VM-programmet så sent som 2005 i Bormio. Då låg den på sista dagen, söndagen, och behandlades styvmoderligt. Kördes då med en del slalom och en åt farthållet. Tyskland, som inte tagit en enda medalj tidigare under mästerskapet, vann. Och i Tyskland löd rubrikerna ”Sex guld till Tyskland” (det är ju sex deltagare i laget). Sverige blev sjua.

2009 blev tävlingen inställd i Val d´Isere på grund av ett våldsamt snöoväder. Och 2011 kördes tävlingen för första gången med dagens regler.

Till årets tävling har man gjort en liten förändring, det är kortare mellan käpparna, 11 meter och mer slalom än storslalom.

Reglerna: Två killar och två tjejer möts i parallella banor. Först kör man i den ena (t ex röda) banan, sedan byter man (så man får köra i den blå banan). Först ner står som segrare. Om det är oavgjort efter fyra heat, så räknar man ihop snabbaste tiden som en kille och en tjej haft och laget med kortast åktid går vidare.

Lagledaren/tränaren för bäst rankade nation nominerar först vilka av killarna och tjejerna som ska åka första respektive andra heatet. Sämst rankade nation kan då välja vilken åkare man vill matcha mot vilken åkare.

Det går att byta ut en åkare mot reservåkarna när som helst, om någon har en mindre bra dag.

Skulle Sverige besegra USA så väntar Tyskland eller Italien (förutsatt att dessa vinner mot Kanada respektive Storbritannien) i en semifinal. På den andra halvan är Österrike, Frankrike och Schweiz favoriter.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".