20150207 VM-orten Beaver Creek i soljus. Foto: Brennan Linsle/TT
VM-orten i soljus. Foto: Brennan Linsle/TT

Värmebölja äventyrar VM-underlaget

Värmebölja ställer till problem för VM-arrangörerna i Vail
3:07 min

Sol och 15 grader varmt ställer till problem i VM-orterna Vail/Beaver Creek när det gäller underlaget i teknikgrenarna som ska avgöras nu.

Det har dragit in en osedvanlig värmebölja över Klippiga Bergen och VM-orterna Vail/Beaver Creek. Strålande sol och 15 grader varmt i den nedre delen av tävlingshanget ställer till problem för arrangörerna när det gäller underlaget i teknikgrenarna. De säger att det finns ett bra underlag i botten men att all snö som föll i förra veckan gör att de inte når ner till den.

När det är mjukt finns två olika metoder att ta till för att lösa problemt. Den en är vattning - men just nu här i Colorado finns två problem. Det ena är att det är för varmt så att det inte går att vattna eftersom snön inte fryser. Arrangörerna får hoppas på kalla nätter och lite svalare dagar. Det andra är den låga luftfuktigheten som gör att även om man får snön att frysa löses isen snabbt upp och det blir sörjigt igen.

Metod nummer två som man använder i Europa när det är för varmt för att vattna - det är att salta och på så sätt få snön att dra ihop sig. Men med den låga luftfuktighet som råder här är snön inte tillräckligt blöt för att saltet ska bita.

Radiosportens Alpine Expert Torgny Svensson säger att arrangörerna har en stor utmaning att lösa underlagsproblematiken till teknikgrenarna. Han ser det inte minst ur svensk synvinkel eftersom det är i slalom och storslalom Sverige har sina bästa medaljmöjligheter.

– Det ska inte se ut så här på ett mästerskap, säger Torgny Svensson.

Men Torgny Svensson påpekar att det varit sämre underlag vid tidigare mästerskap – till exempel på OS ifjol och VM 2001.

Relaterat

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".