zlatan paris vaxdocka
1 av 3
Zlatan bredvid sin avbild i vax. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Zlatan som vaxdocka när ridån gick upp i Paris. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.
2 av 3
Zlatan som vaxdocka när ridån gick upp i Paris. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.
Zlatan som vaxdocka i foajén med fans i Paris. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.
3 av 3
Zlatan som vaxdocka i foajén med fans i Paris. Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio.

Zlatan om vaxprocessen: ”Jag log och var fokuserad”

Zlatan om vaxdockan: ”Till och med näsan blev bra”
5:25 min

Zlatan Ibrahimović var på skämthumör när han träffade pressen i Paris. Som ende svensk (tidigare fanns Björn Borgs docka där) tar Zlatans vaxdocka plats bland Barack Obama, Madonna och andra storheter på muséet Grévin.

Lyssna ovan på hur bland annat processen gick till när Zlatan Ibrahimovic avbildades efter att ha blivit vald av en akademi för att synas på muséet Grévin i Paris.

– Jag är jätteglad över att vara här bland de andra spelarna, bland andra personligheter här inne, inte bara idrottare utan också stora skådespelare och politiker. Normalt händer det när man dör, men jag är i livet, säger Zlatan Ibrahimović inför ett pressuppbåd.

Vad var svårast i processen?

– Jag var bara mig själv, satt stilla och log. Det är bra att ansiktet är fokuserat, säger fotbollsspelaren.

Det var en stor uppståndelse när svenske fotbollsstjärnan Zlatan avtäcktes som vaxdocka på muséet Grévin i Paris på måndagskvällen.

Han är omåttligt populär i Frankrike och tar nu plats tillsammans med bland andra Barack Obama, Madonna, Albert Einstein och Marie Antoinette i muséets salonger.

– Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb. Efter ett års arbete blev resultatet väldigt bra, sa Zlatan om sin avbild i vax.

Intresset var större än när Hollywoodstjärnor besökt muséet, mycket var hemligt in i det sista. Ett hundratal journalister trängdes och säkerhetspådraget var stort.

Zlatan som spelar för Paris Saint-Germain blir den ende svensken bland vaxskulpturerna.

– Att vara svensk, spela för PSG och få min dubbelgångare här i Frankrike känns väldigt coolt.

En journalist frågade Zlatan vad som är nästa steg efter detta.

– Kanske byter de ut Eiffeltornet mot min staty. Är det för mycket begärt? sa Zlatan och skrattade.

Sveriges ambassadör var bland gästerna och också Mats Widbom chef för Svenska Institutet i Paris. Han tror att fotbollsspelaren kan ändra bilden i Frankrike av svenskarna.

– Svenskar kanske inte är kända för att vara jättekaxiga och ta väldigt mycket plats utan kanske snarare lite försynta. Så han har en annan framtoning men som fransmännen gillar väldigt mycket, säger Mats Widbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".