Asafa Powell. Foto: AP/TT
Asafa Powell. Foto: AP/TT

Tidigare dopad världsstjärna klar för Malmö Games

Miro Zalar om Asafa Powell till Malmö: "Tror folk köper det"
2:52 min

Sprintern Asafa Powell kommer till Malmö Games den 25 februari för att springa efter att han 2013 blivit avstängd för dopning men friades i somras.

Han stängdes av för att ha fått i sig ett preparat via ett kosttillskott som inte fanns med på innehållsförteckningen. Preparatet är tillåtet på träning men inte på tävling. Radiosportens friidrottsexpert Miros Zalar tycker inte det är fel att att bjuda in tidigare dopningsavstände Powell till galan och att det är skillnad på dopning och dopning.

– Han fick ett straff och jag kan tycka att att det var ett märkligt långt straff (18 månader reds anm.) när det inte är den riktiga dopingen som jag ser det. Därmed inte sagt att jag tycker det är okej att ta centralstimulerande medel men jag ser ändå en ganska stor skillnad på det här om man jämför med Tyson Gay eller Justin Gatlin som systematiskt tryckte i sig steroider.

Hur tror du han kommer tas emot?

– Om folk känner till skillnaderna på just det här så tror jag att man köper det fullt ut. Däremot tror jag det kan bli svettigt för Tyson Gay och Justin Gatlin på olika galor, det tror jag folk är trötta på, så Powell kommer nog undan det här det tror jag.

Den förre världsrekordinnehavaren på 100 meter ställs där mot bland andra Kim Collins och den regerande världsmästaren på 60 meter, Richard Kilty.

Powell sprang på 6,52 i säsongsdebuten i Boston i helgen.

Jamaicanen stängdes av för dopning 2013, men friades i somras. Han blev dock inte inbjuden till DN-galan. Tävlingsdirektören i för Malmö Games, Rajne Söderberg, såg inga hinder till att bjuda in Powell.

– Asafa Powells fall känns väldigt speciellt. Han fick i sig något via ett kosttillskott som inte var deklarerat på innehållsförteckningen. Och det handlar om ett preparat som är godkänt på träning men inte på tävling, säger Söderberg till Kvällsposten.

TT

Relaterat

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".