Anna Swenn-Larsson (t.v.) André Myhrer och Maria Pietilä Holmner kramas.
Anna Swenn-Larsson (t.v.) André Myhrer och Maria Pietilä Holmner kramas. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskt brons i nationstävlingen

André Myhrer: ”Hade gärna fått informationen inför åket”
1:36 min

Sverige tog VM-brons efter att Anna Swenn-Larsson, Maria Pietilä Holmner, Mattias Hargin och André Myhrer ordnade svenskt brons i nationstävlingens parallellslalom.

Sveriges lag knep VM-brons i nationstävlingens parallellslalom i amerikanska Vail – Sveriges första medalj i detta mästerskap.

I bronsmatchen mot Schweiz fick Sverige en fin start när Anna Swenn-Larsson vann före Wendy Holdener som även blev diskad. André Myhrer gav sedan en 2-0-ledning till Sverige när han slog Gino Caviezel med 7/100.

Därefter hade Maria Pietilä Holmner, som hade en svag semifinal, chansen att säkra svenskt brons – vilket hon också gjorde då hon vann över Michelle Gisin med 7/100.

– Det blev en medalj – fantastiskt kul! Men jag tycker att vi skulle ha varit i final. Jag känner mig spontant väldigt besviken på mitt semifinalåk, men det är små marginaler och ska man hänga med måste man vara med från början, säger Pietilä Holmner till Radiosporten.

– Just när vi inte lyckades komma till final så var jag förbannad. Vi hade åkning och vi skulle kunna kriga om guldet. Det var kul att alla höjde sig och vann bronset, säger Mattias Hargin till Radiosporten.

Sverige fick en tung start på semifinalen mot Kanada när Maria Pietilä Holmner var 71/100 efter Erin Mielzynski vilket blev det svenska lagets fall.

Mattias Hargin slog i det andra heatet Phil Brown med 31/100. I det näst sista heatet var Anna Swenn-Larsson 12/100 långsammare än Candace Crawford och André Myhrer var tvungen att vinna med 58/100 i sitt heat mot Trevor Philip eller vinna på tiden 22,22. Myhrer vann men missade tiden som krävdes för final med 12/100.

– Jag hade gärna fått information om hur snabbt jag var tvungen att åka inför åket. Nu fick jag inte det men jag försökte. Det kändes som att vi hade i finalen att göra, men det är små marginaler och vi gjorde vad vi kunde, säger André Myhrer till Radiosporten.

– Det var sjukt kul att köra man mot man. Man får mycket adrenalin, så att det var nervöst men väldigt kul. Jag är besviken på min semifinal, och jag känner att både jag och Maria hade kunnat göra det bättre och då hade vi varit i en final. Men samtidigt är det väldigt kul med brons, säger Anna Swenn-Larsson till Radiosporten.

Stabil väg till semifinalen

I kvartsfinalen stod USA för två uråkningar de två första loppen och Sverige gick upp i en 2-0-ledning. 

Mikaela Shiffrin var sedan 3/100 före Maria PH innan Ted Ligety ställdes mot Mattias Hargin. Där var Hargin omutlig och vann hela 63/100 före den amerikanske stjärnan. 

Det svenska bronslaget med Anna Swenn-Larsson, Maria Pietilä Holmner, Mattias Hargin och André Myhrer inledde med att slå Tjeckien i åttondelsfinalen.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".