Foto: TT Nyhetsbyrån/SR
Henrik Liniger och Richard Henriksson diskuterar antal lag i allsvenskan. Foto: Twitter, SR och TT

Danmark: "Mycket diskussion om seriesystemet"

Hör veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten
44 min

Sef utreder om allsvenskan ska minskas till 12 lag. I FotbollsArena Radiosporten ger DR-journalisten Henrik Liniger det danska perspektivet, där har man haft det systemet i 20 år.

Radiosportens exepert Richard Henriksson tycker att den utredning som görs under året bör komma fram till att man ska behålla systemet med sexton lag i allsvenskan.

– Jag tycker det är bra att fler får dela på tv-pengar samt att det är bra med en spridning av allsvenska lag i landet. Det betyder mycket för fotbollskulturen i en stad som till exempel Falkenberg att man i åtminstone några år har ett lag i högsta serien.

Ett av de länder som länge har haft en serie med 12 lag är Danmark. FotbollsArenan välkomnade därför Henrik Liniger, journalist på Danmarks Radio, för att berätta om hur danskarna ser på ett sådant serieupplägg.

– Det är mycket diskussion om systemet, en ekonomisk aspekt och en sportslig, säger Liniger.

– Den ekonomiska säger att vi måste ha kvar 12 lag för det ger intäkter till klubbarna, men på den andra sidan finns bland annat förbundskapten Morten Olsen som vill ha sexton lag.

Morten Olsens argument är att det med fler lag i serien också ges mer plats för unga talanger att spela mot de allra bästa.

Hör hela samtalet i veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten.

Fråga

Mer om Fotbollsarena-Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".