Foto: Joe Klamar / TT
Foto: Joe Klamar / TT

VM-guide: Damernas storslalom

Radiosportens Jonas Enarson ger er förutsättningar inför kvällens tävling.

Disciplin: Storslalom, damer Startlista

Tid: Kl 18.15 och 22.15, sänds i P4.

Svenska deltagare:

Sara Hector, Jessica Lindell-Vikarby, Maria Pietilä-Holmner, Frida Hansdotter.

Favoriter:

Slovenskan Tina Maze är på jakt efter fem medaljer i mästerkapet och har tagit medalj i fem raka mästerskap i storslalom.

Anna Fenninger, Österrike avslutde fjolåret lysande med fyra raka världscupsegrar i storslalom och snuvade Jessica Lindell-Vikarby på cuptiteln och har fortsatt att kliva upp på pallen i år.

Eva-Maria Brem platsade inte i OS, hon hade inte gjort några som helst resultat. Men efter OS har något hänt. Österrikiskan har radat upp sju raka tävlingar bland de fyra bästa. I leder hon storslalomcupen och har den imponerande resultatraden 3-1-3-4.

Hemmaåkaren Mikaela Shiffrin har tagit sin första världscupseger i storslalom och var på pallen i även i genrepet strax före nyår.

Sara Hector, Sverige, vann sista senaste världscuptävlingen och var tvåa i den innan. Första mästerskapet som medaljkandidat men gillar inte snön.

Jessica Lindell-Vikarby, Sverige, var nära att vinna storslalomcupen ifjol. Har åkt svagt i år delvis beroende på skadebekymmer. Känner sig frisk nu och kan kanske överraska även om även hon gillar hårdare underlag.

Svenska chanser:

Kan överraska och slåss om medaljer.


VM 2013:
1 Tessa Worley Fra 
2 Tina Maze, Slo
3 Anna Fenninger,  Öst
(5 Frida Hansdotter, 13 Jessica Lindell-Vikarby, 18 Maria Pietilä-Holmner)

OS 2014:
1 Tina Maze, Slo 
2 Anna Fenninger, Öst 
3 Viktoria Rebensburg, Tys
(6 Maria Pietilä-Holmner, 7 Jessica Lindell-Vikarby, 13 Frida hansdotter, 18 Kajsa Kling)

Den svenska historien:

Vi hittar åtta svenska mästerskapsmedaljer i storslalom på damsidan – tagna av fyra olika åkare. Anja Pärson har flest medaljer, 4 stycken. Två VM-guld, 2003 och 2005, ett VM-brons, 2001 samt ett OS-silver, 2002. Pernilla Wiberg fick sitt genombrott när hon vann VM-guld i storslalom 1991. Wiberg följde upp det med OS-guld året efter, men sen blev det inga fler medaljer i grenen för henne.

Övriga två medaljörer är Anna Ottosson som tog OS-brons 2006 och Maria Pietilä-Holmner som tog VM-silver hemma i Åre 2007.

Vid VM i Schladming 2013 visade Frida Hansdotter att hon kan åka fort även i storslalom och blev femma.

Vid OS i Sotji 2014 låg Jessica Lindell-Vikarby tvåa inför andra åket, men de varma och mjuka förhållandena passade henne inte alls och hon tappade rejält i andra åket ner till sjunde plats. Bästa svenska blev Maria PH som slutade sexa. Ett svagt första åk följdes upp med fjärde bästa tid i andra åket.

Relaterat

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".