Sara Hector
Sara Hector. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sara Hector - plötsligt medaljhopp

Sara Hector om medaljförhoppningarna inför VM-storslalomen
4:14 min

Hon slog igenom som ung talang men sedan tog det stopp. Fram tills nu. I vinterns världscup har hon både vunnit och kommit tvåa i storslalom.

Sandvikenstjejen Sara Hector har länge varit framtiden inom svensk utförsåkning. Världscupdebuten lovade mycket när hon 16 år gammal 2009 med startnummer 59 i Åres storslalom tog sig till andra åket och slutade 22:a.

Men hon har varit talangen som inte fått det att lossna - förrän i år. Genombrottet kom med dunder och brak i december.

Hector hade aldrig varit bland de tio bästa i världscupen när hon blev tvåa i Åres storslalom och sen vann den följande tävlingen i Österrike.

Blev Sara Hector överraskad över det plötsliga inträdet i världstoppen?

– Både och. Jag har känt att jag ändå haft hög kapacitet och det har gått bra på träning en period. Men sen att det bara kommer från att aldrig ha varit topp tio och bli två och sen vinna, det är klart att det är överraskande.

Sara Hector känner att om hon har en bra dag kan hon vara med och slåss om medaljerna - det är också det som är målet. Men hon gillar inte riktigt underlaget i Beaver Creek. Det är relativt mjukt och Sara Hector vill ha det isigt.

– Det gäller att åka med mycket känsla och mindre kraft. Jag har ju känsla men det är kanske inte min allra starkaste sida, jag skulle hellre ha is om jag fick välja. Men jag tror att det gäller bara att åka sin åkning och köra så bra man kan och sen är det samma för alla, säger Sara Hecor och fortsätter.

– Så tro på det man gör och ge det en ärlig chans så räcker det så långt som det gör och så ha kul och ta det som det kommer så kan jag inte göra mer än mitt bästa - jag ska verkligen göra allt vad jag kan.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".