Här är årets stjärnskott: Joackim Norberg

8:09 min

Pistolskytten Joackim Norberg får priset Årets Stjärnskott 2014 – Radiosportens pris bland idrottare med funktionsnedsättning.

Joackim Norberg fick sitt stora genombrott under 2014 med dubbla VM-guld och förstaplats på världsrankingen. Han säkrade dessutom en svensk kvotplats i pistolskytte till Paralympics i Rio de Janeiro.

Radiosportens motivering:  ”För en envis och målmedveten satsning mot toppen. En explosionsartad utvecklingskurva som redan resulterat i dubbla VM-guld och förstaplats på världsrankingen.”

– Joackim har nått oerhört långt på mycket kort tid, det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta färd och jakt på medalj i Paralympics i Rio, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Joackim Norberg är 46 år men ung inom sin idrott. En cykelolycka 2006 förändrade livet. På en mountainbiketur i skogen kraschade han in i ett träd och blev förlamad i vänster arm och stora delar av bröst- och ryggmuskulaturen på vänster sida.

– Jag kunde inte längre cykla och inte heller löpträna på samma sätt som tidigare. Jag sökte en ny stimulans och började då träna skytte och golf.

Han märkte snabbt att han hade en speciell fallenhet för skyttet. Efter en nybörjarkurs 2009 var han redan året därpå med i SM och tog sig då till final i två discipliner. SM-tävlingar som var öppna för alla.

– På nationell nivå tävlar jag bara som friskidrottare, berättar Joackim Norberg.

Han debuterade internationellt 2013 men utan att riktigt få till resultaten. Till VM 2014 i tyska Suhl hade Joackim Norberg däremot hunnit skaffa sig internationell rutin och lärt sig att hantera tävlingsnerverna. Strax före VM vann han tre av fyra discipliner vid världscuptävlingarna i Fort Benning, USA.

Det fanns därmed medaljförhoppningar inför VM men framförallt var målsättningen att säkra en svensk kvotplats i pistolskytte till Paralympics i Rio. Han säkrade kvotplatsen i första VM-tävlingen och följde sedan upp med dubbla VM-guld.

– Det gick betydligt bättre än vad jag hade vågat hoppas på!

Det gäller att ta vara på alla träningstillfällen. I ett skyddsrum i källaren på sin arbetsplats i Sollentuna har Joackim Norberg inrättat en tiometersbana där han kan träna luftpistolsskytte på lunchrasterna och det händer också att han övar på sitt kontor. Dock utan skott i pistolen.

– Jag har fått varna mina arbetskamrater så att de inte tror att jag blivit galen när jag sitter med pistolen riktad mot väggen inne på kontoret, säger Joackim Norberg och skrattar.

Efter ett fantastiskt 2014 där han vid årets slut var rankad världsetta i fyra pistolskyttediscipliner är målet nu inställt på Rio de Janeiro.

– Jag siktar på paralympisk medalj. Jag vet att jag har kapaciteten, avslutar Joackim Norberg.

Radiosportens pris Årets Stjärnskott bland idrottare med funktionsnedsättning delas i år ut för femte gången.

Tidigare vinnare är:
2013 Anton Elofsson, bowling
2012 Jeffrey Ige, friidrott
2011 Maja Reichard, simning
2010 Zebastian Modin, längdskidor

Priset tilldelas den idrottare, eller lag, som under året tagit ett stort steg framåt i sitt idrottande och visat en positiv attityd och vilja att förbättra sig.

I priset ingår ett träningsstipendium på 10 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista