Jakobsson och Rubensson
Jakobsson och Rubensson närmar VM-start enligt Henriksson. Foto: TT och SR

Sverige slog Finland med 3-0

Richard Henriksson om vilka spelare som imponerade mest
3:34 min

Sverige finslipade VM-formen genom att bortabesgra Finland med 3-0 i en landskamp. 

– En säker seger för Sverige mot ett visserligen ganska svagt finskt lag. Elin Rubensson och Sofia Jakobsson var riktigt bra och fortsätter de så här kommer de att vara givna i en VM-premiär, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Lotta Schelin gav Sverige ledningen med 1-0 i mitten av den första halvleken på nick efter inlägg från Sofia Jakobsson.

Richard Henriksson var mycket nöjd med ledningsmålet.

– Vackert svenskt ledningsmål. Återigen ett mycket fint anfall på högerkanten där firma Rubensson/Jakobsson just nu har lekstuga. Den här gången är det Jakobsson som slår inlägget och det var riktigt bra. Hårt mot främre stolpen och Schelin visar klass när hon tajmar sin löpning och nickar bollen kontrollerat ner i bortre hörnet, säger Henriksson.

Sverige dominerade den första halvleken klart och Finland hade sista 20 minuterna i första halvleken svårt att komma över på offensiv planhalva. 

Henriksson tyckte Sverige hade problem med uppspelen i den första halvleken då passningarna i backlinjen var lite väl långsamma. Men det blir något bättre i andra halvlek och minuten efter att Sofia Jakobsson bytt kant till vänster blir hon målskytt. 

– Bra mottagning i ytterdelen av straffområdet gör att hon lätt kan flytta över bollen på högerfoten och avslutar säkert. Fin prestation, säger Henriksson.

Nilla Fisher sköt sedan en hård frispark invid stolpen till 3-0. 

– Det tog några sekunder innan någon förutom finska målvakten uppfattade att boillen gick i mål och inte utanför. Bra gjort av Fischer att få sådan fart på bollen men ändå med skruv, säger Henriksson.

Han var nöjd med anfallsspelet i matchen. 

– Som helhet var det bra, men Sverige behöver fortsatt utveckla vad gäller kvalitén på inspel och kanske framför allt inlägg. Kul ändå att första målet, det av Lotta Schelin kom efter just inlägg från kanten.

Charlotte Rohlin testades bredvid Nilla Fischer i mittförsvaret.

– Rohlin såg rostig ut, Emma Berglund säkrare men i andra halvleken hade Finland ännu färre anfall. Låt oss vänta med att helt utvärdera mittbacksfrågan tills Algarve, där motståndet blir av VM-kaliber, säger Henriksson.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Andreas Lundin
andreas.lundin@sverigesradio.se

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".