Leksands Daniel Josefsson försöker ta pucken från Anton Rödin. Foto: Mats Åstrand/TT
Leksands Daniel Josefsson försöker ta pucken från Anton Rödin. Foto: Mats Åstrand/TT
Brynäs-Leksand 4-1

Brynäs över strecket efter seger mot Leksand

Pathrik Westerholm: ”Gillar 'Bulans' tänk”
1:59 min

Under strecket före matchen, över strecket efter. Säsongens femte drabbning mellan Brynäs och Leksand blev både den svettigaste och skönaste (4-1) för Gävlelaget.

Radiosportens Martin Sundelius tar ut matchens lirare i båda lagen.
Brynäs: Adam Brodecki
Leksand: Robin Gartner

– Vi rycker upp oss i andra perioden och vänder. I den tredje perioden spelar vi stabilt. I den första perioden räddar Bernhard Starkbaum oss, säger tvåmålsskytten Pathrik Westerholm till Radiosporten.

– Det är inte varje dag att man gör det så det är skönt. Jag gillar ”Bulans” (tränare Thomas Berglund) tänk. Hans hockey passar mig bra. Jag känner att jag har fått upp farten på skridskorna efter tränarbytet, säger Westerholm.

Men det började segt för Brynäs som såg spänt och skärrat ut och dessutom hamnade i rejäl brygga direkt när Leksand tryckte på och en glödhet Mattias Ritola forcerade in 1-0 redan efter 2.46 av matchen.

I de första pausintervjuerna pratades det från Brynäshåll om spända nerver och tung anspänning som förklaring till den bleka förstaperioden.

Det ödesmättade läget verkade dock inte påverka alla lika mycket och när 19-åringen Adam Brodecki fick chansen tolv minuter in i andra tog han den med besked.

Och fick lite hjälp av ett par Leksandsspelare ska sägas.

Tomi Sallinen vann sin tekning bakåt, en lagkamrat försökte kicka pucken vidare till nästa Leksing men skickade istället pucken till Adam Brodecki som sköt i bortre stolpen där pucken studsade via baksidan av Alsenfelts arm och in.

Ett bortdömt mål och dryga sex minuter senare var det dags för Pathrik Westerholm att kliva fram.

23-åringen – som gör sin första SHL-säsong – har haft en rätt tuff höst och vinter men hade i den här matchen raketbränsle i skridskorna och var tillsammans med tvillingbrorsan Ponthus och Daniel Mannberg ett ständigt orosmoment för Leksand.

– Det vi gjorde bra i första perioden fungerade inte alls i andra. Vi är för ojämna över tid. Vi blandar bra grejer med saker som straffar oss, säger Leksands tränare Andreas Appelgren till Radiosporten efter fjärde raka förlusten.

I slutet av andra forcerade, stökade och bökade Pathrik sig från kanten, in och genom slottet och avslutade med att lyfta upp pucken i nättaket och därmed vända matchen (2-1).

När sedan Brynäs poängkung Bill Sweatt ökade på till 3-1 med ett stenhårt direktskott, styrt via Scotts skridsko orkade inte Leksand resa sig.

Visst låg gästerna på men Brynäs är starka hemma, Leksand är svaga borta och med ett tungt publiktryck i ryggen slet sig hemmalaget förbi ärkerivalen och över kvalstrecket i tabellen där man nu har två blytunga poängs försprång till Dalalaget.


MATCHFAKTA

Brynäs-Leksand 4-1 (0-1, 2-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (2.46) Mattias Ritola (Tobias Forsberg).

Andra perioden: 1-1 (12.00) Adam Brodecki, 2-1 (18.13) Pathrik Westerholm (Daniel Mannberg).

Tredje perioden: 3-1 (5.35) Greg Scott (Bill Sweatt, Anton Rödin), 4-1 (19.39) Pathrik Westerholm (Simon Bertilsson).

Skott: 34-32 (6-16, 16-5, 12-11).

Utv, Brynäs: 2x2. Leksand: 3x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 7 909.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".