Österrikaren Marcel Hirscher.
Österrikaren Marcel Hirscher. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-guide: Herrarnas storslalom

Radiosportens Mats Dahlberg ger er förutsättningar inför herrarnas storslalom i kväll.

Disciplin: Storslalom, herrar.

Tid: Kl 18.15 och 22.15, sänds i P4.

Svenska deltagare:

Matts Olsson, André Myhrer och Calle Lindh.

Favoriter: 

Marcel Hirscher, Österrike, har dominerat grenen den här säsongen. Han har vunnit fyra gånger och varit på pallen ytterligare en. Vid lagtävlingen tidigare i veckan så visade han att formen är god. Utmanas främst av Ted Ligety, som varit snudd på oövervinnerlig under ett par år, men som haft det lite tyngre i år med ”bara” en seger. Fransmannen Alexis Pinturault och tysken Fritz Dopfer vill nog också vara med på pallen.

Svenska chanser:

Calle Lindh inledde övertygande i sin comeback efter skada när han blev 14:e man. Det är det enda resultat han har efter två urkörningar och två gånger när han inte kvalat till andraåket. André Myhrer har rutinen och Matts Olsson är den med störst potential. Men har vi någon bland topp 10 så är det väldigt bra.

Den svenska historien:

Johan Wallner tog brons två VM i rad i början på 90-talet. Dels i Saalbach, 1991, och så i Morioka 1993. Fredrik Nyberg var sedan den som tog över, men fick aldrig vinna någon medalj. Som bäst var han fyra, just här i Vail vid VM 1999. Nyberg var 35/100-delar från bronset.

Vid VM i Schladming 2013 blev André Myhrer 14:e och Matts Olsson 18:e och vid OS i Sotji 2014 så var det Matts Olsson som blev 14:e. Myhrer kom inte till start p.g.a. en skada just före mästerskapen.


VM 2013:
1 Ted Ligety, USA
2 Marcel Hirscher, Österrike 
3 Manfred Moelgg, Italien

OS 2014:
1 Ted Ligety, USA
2 Steve Missilier, Frankrike
3 Alexis Pinturault, Frankrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".