Thomas Wassberg. Foto: Anders Wiklund/TT.
Thomas Wassberg. Foto: Anders Wiklund/TT.

Wassbergs lösning för att rädda den klassiska stilen: ”Sämre spår”

Thomas Wassberg: "Så det blir som gammalt"
1:49 min

Under vintern har Internationella skidförbundets högsta chefer uttalat sig om att den klassiska stilen kommer att försvinna, och att det bara blir fristilslopp i framtiden.

Det här kommer som en följd av att allt fler stakar sig igenom klassiska lopp och att många klagar på att åkare fuskar under loppen genom att ta skejtskär.

Även skidlegendaren och Falun-VM:s vice banchef, Thomas Wassberg, ser utvecklingen och oroas.

– Det är lite lurt, den lär inte försvinna än men fortsätter utvecklingen i den stilen så är det ju risk för det. Jag tycker det är tråkigt. Utvecklingen är skrämmande, säger Wassberg till Radiosporten.

När Alexej Poltaranin vann 10-kilometersloppet under Tour de ski så blev han den första att vinna ett klassiskt lopp utan fästvalla – genom att staka sig igenom hela loppet. Diagonalåkningen är på väg att utrotas. Och samtidigt kommer ständiga klagomål om åkare som skejtar i klassiska lopp.

– Jag väljer gärna att ha kvar att man åker med både armar och ben. Det är himla tråkigt att bara stå och staka. Klassisk stil är ju så variationsrik och fin, säger Wassberg.

Men kan man lösa det med tyngre backar?

– Jag tror inte det hjälper, i så fall sämre preparerat och tyngre backar

Att ha sämre spår?

– Sämre spår, det är enda chansen

Så det blir som förr i tiden?

– Ja, så det blir som förr.

Vegard Ulvang, som är längdchef i FIS, har sagt att utvecklingen inte går att stoppa, att allt färre åker klassiskt och att dagen snart är kommen då FIS måste ta ställning till om den klassiska stilen får vara kvar.

Den kommersiella direktören Jürg Capol har sagt att det bara är en tidsfråga innan det bara blir fristil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".