Frida Hansdotter
Frida Hansdotter. Foto: AFP/TT

VM-guide: Damernas slalom

Maria Pietelä-Holmner inför lördagens tävling
1:32 min

Radiosportens Mats Dahlberg ger er förutsättningar inför kvällens tävling.

Disciplin: Slalom, damer

Tid: 1815/2215 sänds i P4

Svenska deltagare: Frida Hansdotter, Maria Pietelä-Holmner, Anna Swenn-Larsson och Sara Hector

VM 2013: 1 Mikaela Shiffrin, USA, 2 Michaela Kirchgasser, Österrike, 3 Frida Hansdotter, Sverige

OS 2014: 1 Mikaela Shiffrin, USA, 2 Marlies Schild, Österrike, 3 Kathrin Zettel, Österrike

Den svenska historien: Damernas slalom är en svensk paradgren. Pernilla Wiberg tog guld 1996 och silver 1999. Sedan tog Anja Pärson över, vann  guld 2001 i en snöig tävling som mest påminde om puckelpist. Norskan Hedda  Berndtsen var norsk mästarinna i kuleköring (puckelpist på norska), tog ett överraskande brons och sa att det berodde på underlaget…

Guld blev det också för Anja vid OS 2006. Lägg till två brons, OS 2002 och VM 2007 i Åre.

Maria PH tog brons 2011, och 2013 var det Frida Hansdotter som blev bronsmedaljös efter att ha varit i ledningen efter första åket. Lägg till fem fjärdeplatser, några femte- och sjätteplatser så förstår ni varför det här är en svenskgren.

Favoriter: Det har målats upp som duellen mellan Frida Hansdotter och Mikaela Shiffrin. Men det finns så många fler som kan blanda sig i medaljstriden. Nio åkare har varit på pallen i årets världscup.  Av dom har Shiffrin två segrar, varsin till Hansdotter,  Maria PH, Tina Maze, Slovenien,  och Nicole Hosp, Österrike. Sara Hector har visat att hon kan åka snabbt när förutsättningarna är dom rätta och Anna Swenn-Larsson tillhör också dom åkare som kan nosa på medaljerna. Se upp för kanadensiskan Erin Mielzynski, som visade god form i parallellslalomen i lagtävlingen.

Svenska chanser: Dom är förstås goda, det är bara att läsa om stycket ovanför. Samtliga fyra svenskor finns med bland medaljkandidaterna!

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".