Matts Olsson of Sweden speeds down the course during the first run of an alpine ski men's World Cup giant slalom in St. Moritz, , Switzerland, Sunday, Feb. 2, 2014. AP Photo/Marco Trovati
AP Photo/Marco Trovati

Kanonåk av Matts Olsson ger chans på pallen

LYSSNA: Matts Olssons första åk
1:21 min

Målet var att skrälla i VM-storslalomen. Matts Olsson är halvvägs dit. Svensken ligger sexa efter första åket, bara ett par tiondelar från medalj.
– Det är klart jag åker för medalj nu, säger han.

När Matts Olsson bytte skidmärke inför säsongen var det till en betydligt mer profilerad fabrikant, med stjärnor som Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal och Bode Miller.

Men värmlänningen har fått leta länge efter de rätta inställningarna på de nya skidorna, väl medveten om att han inte har så många andra att skylla på. Först den senaste tiden har han fått det att stämma bättre - ett bra kvitto på det kom i första åket i VM-backen i Beaver Creek.

Matts Olsson ligger sexa, bara 48 hundradelar från ledande österrikaren Marcel Hirscher. Till italienska tvåan Roberto Nani skiljer det 30 hundradelar och till fransmannen Alexis Pinturault och tysken Felix Neureuther, som delar tredjeplatsen, är det bara 25.

– Jag är mest glad att jag har kort distans uppåt, det är perfekt. Det är skitkul, nära medalj. Det är så här det borde vara jämt, säger Olsson.

Calle Lindh blev 30:e i första åket och får därmed starta först i det andra.

Lagkamraten André Myhrer blev dock en i raden i första åket som föll offer för en ovanligt snårig högersväng, precis efter en kant. Trots att många andra haft problem lyckades svensken inte hålla skidorna i backen, utan trycktes ut för långt och körde ur.

Matts Olsson tog samtidigt det säkra före det osäkra.
– Den var svår och jag tog det nästan lite lugnt, för jag såg i tv:n att de flög ut ganska bra där, säger han.

–Sådant där blir man ju nervös för, när man ser att många har problem.

Efter ett par tävlingar med placeringar runt 20:e plats har januari sett åtminstone lite bättre ut för Matts Olsson efter materialproblemen. Dels blev svensken elva i sista världscupstävlingen i Adelboden, dels följde en Europacupseger i franska Lelex slutet av månaden.

Att det efter första åket skulle finnas medaljchans trodde han inte för en sekund på, även om han hoppades på en liten skräll.

– (skratt) Snarare en fantastiskt stor skräll. Men det finns alltid någon som har rätt dag just den dagen. Det är ganska motiverande för mig. Jag tror ändå att jag har en bra fart när åkningen stämmer. Jag tror ju att det går att skrälla. Men det vore en stor skräll, sade Olsson till TT inför tävlingen.

Efter första åket var inställningen en annan. Med några få tiondelar till pallen finns chansen där i allra högsta grad.

–Det känns som att så där bra borde jag kunna åka jämt. Sedan handlar det mer om hur de andra åker, säger Olsson.


Ställningen efter det första åket:

1. Marcel Hirscher, Österrike: 1:15.18
2. Roberto Nani, Italien: 1:15.36 
3. Felix Neureuther, Tyskland: +0.23
4. Alexis  Pinturault, Frankrike: +0.23
5. Ted Ligety, USA: +0.24 
6. Matts Olsson, Sverige: +0.48

....

30. Calle Lindh, Sverige +2.98

Andre Myhrer, Sverige DNF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".