Markus Larsson. Foto: Heiko Junge / NTB
Markus Larsson. Foto: Heiko Junge / NTB

Markus Larsson: ”Kan inte hålla på med det här för evigt”

Markus Larsson om karriären och slutet: ”En vacker dag är det över”
4:00 min

Den svenske veteranen Markus Larsson, som nyligen fyllde 36 år, lyckades ta sig till alpina VM efter en jämn säsong där han blivit allt bättre. Han har två världscupsegrar och dessutom en fjärdeplats i VM i Bormio 2005.

Nu är han alltså tillbaka i Beaver Creek, kanske för sista gången. Och det märkliga är att hans världscupkarriär inleddes  just här, med en slalomtävling 1999 just före jul. En tävling där han för övrigt körde ur.

Att han 16 år senare skulle stå i samma backe och köra VM var förstås inget som fanns på agendan då.

– Som ung hade jag väl en förhoppning att jag skulle få vara med i Vail 1999 på VM, säger Larsson. Nu  blev det inte så. Men att vara med nu, 2015, det hade jag inte tänkt då.

Hans bästa Vm-resultat är en fjärdeplats från VM i Bormio 2005. En placering som svider lite fortfarande.  Markus vill helst inte prata om det själv, men faktum är att österrikaren Rainer Schönfelder, som kom tvåa,  bara några veckor efter VM, testades positivt vid en dopningskontroll. Det här tystades ner i Österrike där Schönfelder blev avstängd under sommarsäsongen för att vara tillbaka igen när Världscupen och OS-säsongen 2005/06 inleddes.

Markus är alltså en rutinerad mästerskapsåkare, förutom alla VM så har han hunnit med tre OS, Salt Lake City 2002, Turin 2006 och Sotji 2014.

– Det är något speciellt med mästerskap. Man får lite tid att ladda om, inte den vanliga lunken som det är med Världscupen.

Markus har fått vara med om en otrolig utveckling, inte minst på materialsidan. När Kalle Palander vann slalom vid VM i Vail 1999, så körde alla slalomåkare på slalomskidor som var 201 cm. Sedan kom carvingskidan, och på ett ögonblick så var slalomskidorna nere på 165 cm.

– Det har hänt massor på materialsidan. Men banläggningarna har också förändrats genom åren, säger Larsson.

Som nu börjar se slutet på karriären.

– Jag tänker fram till söndag nu. VM-slalomen. Men det är klart att jag inser att jag inte kan hålla på med det här för evigt…

Säger den sympatiske Markus Larsson, som i prisskåpet i alla fall har två VM-medaljer. Båda i nationstävlingen, den senaste från VM här i Vail/Beaver Creek, där han fanns med som reserv och fick en bronspeng.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".