Kalla och Björgen
1 av 2
Kalla och Björgen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån och SR
2 av 2
Foto: TT Nyhetsbyrån

Kallas formtopp talar för VM-guld

Nu sänker spelbolagen guldoddsen på Kalla
1:12 min

Charlotte Kalla har prickat formen lagom till VM – precis som hon gjorde inför OS i Vancouver 2010 då det blev guld på 10 km fritt. Norskorna skräms dock inte av Kallas form, men Torgny Mogren tycker att Kallas formtopp talar för VM-succé.

Charlotte Kalla gjorde sitt livs lopp i Östersund på 10 km fritt, bara fyra dagar innan VM i Falun drar igång. Kalla utklassade konkurrenterna och tog sig första individuella seger i världscupen sedan 2010.

Den gången blev hon Olympisk mästare på distansen bara 10 dagar senare i Vancouver. I Falun avgörs 10 km fritt den 24 februari, alltså 9 dagar efter VC-segern i Östersund.

Radiosportens expert Torgny Mogren tror att Kallas form kommer hålla i sig på samma sätt även denna gång.

– Det är perfekt att få formtoppen alldeles innan VM, dels är det ett kvitto på var du står, dels skapar det ett enormt självförtorende. En formtopp försvinner inte över en natt, den har du mer dig ett antal veckor framöver.

Oddsen har även ändrats drastiskt efter Kallas seger. Spelbolagen har fördubblat svenskans guldchanser i VM, men Björgen är fortsatt knapp favorit.

Björgen, som blev distanserad av Kalla med 36,4 sekunder, är dock inte orolig för Kallas formtopp. Norskan som tidigare sagt sig vara 99 procent säker på guld i Falun. Men hon är inte skrämd av Kallas instas.

– Nej, jag har varit med lite för länge för att bli skrämd. Saker och ting kan förändras snabbt, det har vi sett förr, säger Björgen till norska nyhetsbyrån NTB.

Hon tycker det var kul att se Kalla högst upp på pallen.

– Jag hoppades att Kalla skulle komma i form och vara med i kampen om de bästa placeringarna i Falun, det tror jag kommer sätta en extra prägel på mästerskapet, säger Björgen till NTB.

Norska experter menade att Kallas överlägsenhet berodde på bättre vallade skidor. Men det vill inte Björgen skylla på.

– Jag tycker jag hade bra skidor, sen är det vanskligt att säga hur pass bra skidor Kalla hade.

Landslagstränaren Egil Kristiansen:

– Det var uppenbart att svenskarna hade väldigt bra skidor, men Kalla gjorde ett mycket bra lopp också. Det var stort avstånd mellan Kalla och de övriga, men vi har sett förut att någon varit suverän och att det sedan jämnats ut igen, säger Kristiansen till NTB.

Fråga

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".