Radiosportens skidkommentatorer Torgny Mogren (t.v.) och Dag Malmqvist tar en glad "selfie" efter Charlotte Kallas OS-silver i skiathlon i Sotji 2014. Foto: Dag Malmqvist/Sveriges Radio.
Radiosportens skidkommentatorer Torgny Mogren (t.v.) och Dag Malmqvist. Foto: Dag Malmqvist/SR

Torgny Mogren och Dag Malmqvist chattade med lyssnarna

Skidexpert Torgny Mogren och kommentator Dag Malmqvist chattade med Radiosportens lyssnare.

Erik i Växjö: Har ni två någon särskild rutin när ni kommenterar skidor? Delar ni alltid hotellrum?

Torgny Mogren: Inga speciella rutiner. Vi kollar startlistor och pluggar på lite fakta. Vi har delat rum en gång under hela vårt samarbete och det var under OS i Turin.

15:01, 18 February 2015

Andreas: Vad hade du för valla på 5 milen -93?

Torgny Mogren: Det minns jag inte. Men är rätt säker på att det var pulvervalla.

15:04, 18 February 2015

Tomas: Hur många medaljer tror ni Sverige tar i VM i Falun?

Torgny Mogren: Jag har tippat att Sverige tar 5 medaljer.

15:06, 18 February 2015

Daniel Becker: Hej Dag och Torgny. Hur tror ni intresset längdskidåkningen kan höjas i Tyskland, Frankrike osv. Känns som för många Norskasegrar urholkar sporten. Känns som utvecklingen går åt fel håll nu. När kommer nästa Angerer? Manuela Di Centa?

Dag Malmqvist: Om man hade det svaret kunde man kanske få jobb som förbundschef i Tyskland. Det gäller ju att hitta talangerna och att ha resurser att göra dom bra nog. Om tyskar och andra på kontinenten inte får fram bra åkare så går sannolikt intresset ner och pengarna i sporten minskar. Idag fick norska landslaget flera frågor på det temat men de tyckte med visst fog att det inte var deras problem

15:07, 18 February 2015

Marcus Werngren: Tycker inte ni också att Kallar har sin största chans i sprintern om hon nu ställer upp?

Dag Malmqvist: Charlotte kör ju inte sprint och just i klassisk stil har det aldrig varit nån favoritdistans för Kalla. Dock vann hon ju VM i teamsprint i Norge 2011 i just klassiskt stil ihop med Ida

15:11, 18 February 2015

ante: va var de som gjorde att du hade så bra teknik på skate? ( om man jämför med andra -93)

Torgny Mogren: Jag vet inte riktigt. Men var som liten duktig på att åka skridskor och spelade mycket hockey. Det kan vara det som gjorde att det fungerade bra även med skidor på fötterna.

15:12, 18 February 2015

André Hedfors: Vilket väder passar egentligen de svenska vallarna bäst? Det ser ju onekligen ut att bli en hel del plusgrader under tävlingsdagarna. Är det en fördel eller nackdel?

Dag Malmqvist: Alltid svårt att veta men det var ju en fördel med varmt och sol på OS senast. Nu regnar det i Falun och är 7 grader varmt och ungefär så ska det visst bli i morgon också, i alla fall varmt.

15:14, 18 February 2015

Jocke H: Hur ser föret ut. Kommer det bli lätt/svårt att valla bort sig.

Torgny Mogren: Just nu är det varmt och regnar lite här i Falun. Men jag tror inte att det för tillfället skall vara svårt att få till vallningen.

15:17, 18 February 2015

Greg i Hudik: Kan ni sätta namnen på de svenska medaljörerna? Gärna med valörer!

Dag Malmqvist: Stina Nilsson sprint. Herr och damstafett lagen. Charlotte Kalla på 10 km fri stil. Johan Olsson på 50 km och så slänger vi in Calle Halfvarsson på skiathlon.

15:19, 18 February 2015

Ken: Vad tror ni ar den framsta orsaken till norska damernas dominans. Ar det den interna konkurrensen?

Dag Malmqvist: Den och överlägset bäst tillgång på talanger som söker sej till sporten. Dessutom överlägset mest resurser att satsa på de som blir till bäst i form av tränare, och annan supportpersonal, men man sak nog inte underskatta internkonkurrensen som du skrev.du

15:21, 18 February 2015

Eva: Tror ni att det finns någon risk att Kalla formtoppade sig för tidigt? Hon var ju så bra förra helgen..

Dag Malmqvist: Ingen vi snackat med tror det och Torgny säger att en vecka är ingen tid alls när det gäller att behålla formen. Däremot ska man inte bortse från att olika individer reagerar olika snabbt på att komma från hög höjd till lågland. Det kan vara en delförklaring till förra helgens succe - att norskorna inte var i "låglandsform" ännu.

15:24, 18 February 2015

Sven Johansson: Hej på er! Jag har följt längdskidor sen 1960. Jag vet att man inte kan jämföra tider eftersom banor väderlek alltid skiljer men kan likväl inte släppa tanken på att Gunde Svan modell 1989 hade fått däng av Charlotte Kalla modell 2015. Skulle vara kul o höra er kommentar

Torgny Mogren: Det är jättesvårt att jämföra tider och resultat från förr och nu. Materialet skiljer sig åt ganska mycket och även vallan. Ser man till de tester som gjorts när det gäller syreupptagnings förmågan och andra fysiska resultat så är det ingen skillnad förr och nu. Så det mesta handlar nog om material och kanske en del teknik också.

15:26, 18 February 2015

Gundes Svans: Vilket mästerskap var roligast att göra

Dag Malmqvist: Om du menar jobbmässigt så var det i fjol på OS när det gick så pass bra - kanske särskilt i förhållande till vad vi hade hoppats och trott.

15:26, 18 February 2015

MadMike: Vem av de svenska åkarna tror ni har störst chans till en guldmedalj?

Dag Malmqvist: Torgny tror Charlotte på 10 km fritt och Dag tror herrstafettlaget

15:27, 18 February 2015

Aage: Hej! Försöker följa längdåkning både i Sverige och Norge.Har dock inte sett någon debatt angående det faktum att Northug representerar sitt land och är dömd för ett grovt brott och inte avtjänat sitt straff. Känns konstigt......

Dag Malmqvist: Hej Aage. Den debatten var ju ganska livlig i samband med själva fyllkörningen och även inför säsongen. Det senaste tiden har det dock som du skriver inte snackats mer - inte heller i Norge om jag fattat rätt.

15:30, 18 February 2015

Lotta: På vilken distans har Sverige bäst guldchans på dam respektive herrsidan?

Dag Malmqvist: Se nedan.

15:32, 18 February 2015

ante: Torgny när bestämde du dig för att lägga skidorna på hyllan och vad var anledningen?

Torgny Mogren: Jag bestämde mig inför säsongen -98 att det skulle bli min sista. Hade problem med mina luftrör sedan en tid tillbaks, och dessutom hade jag fått problem med ryggen i form av en krånglande disk. Gjorde en operation -96 men kände sedan att det inte blev så bra som jag hoppats på och bestämde mig för att lägga av två år efter operationen.

15:34, 18 February 2015

Greg i Hudik: Tack för svaret! På pricken vad jag tippar. Hur lång tid före start var du på arenan på tävlingsdagen Torgny?

Torgny Mogren: Jag var på plats ca 1,30 före start för att testa ut skidor, förbereda mig och värma upp.

15:36, 18 February 2015

Niclas: Hur många aktiva backhoppare finns det i Sverige? Hur många hoppbackar? Håller sporten på att dö ut i Sverige och varför i så fall?

Dag Malmqvist: Varken Torgny eller jag har nån vidare kunskap om backhoppning, men anatalet backar i Sverige är ju inte många om man jämför med hur det var tex på 40 o 50 talen. Här och i Örnsköldsvik finns det i alla fall fina backar. Det skanas dessutom svenska förebilder och den senaste vi hade - Jan Boklöv - gav ingen vidare effekt i form av fler unga som vill in i sporten. Vems "fel" det var/är kan inte vi uttala oss om heller, men lite detsamma gäller ju skridskosporten här i landet. Sorry för magert svar

15:42, 18 February 2015

Tomas: Hur tror ni att det går i herrarnas sprint, nu när Emil Jönsson missar den och hela VM? Blir det någon medalj tror ni?

Torgny Mogren: Jag tror att det finns en liten chans till medalj på herrarnas sprint. Men Emil var den som hade störst chans. Teodor Peterson visade lite bättre form än han visat tidigare i år. Så jag hoppas han kan överraska oss på sprinten! Calle Halfvarsson har också möjligheter att fixa en medalj. Men det krävs en riktigt bra dag och lite tur.

15:42, 18 February 2015

Niclas: Hur strikta är reglerna kring klassisk åkning? Har det hänt att en åkare blivit diskad pga skate under ett klassiskt lopp?

Dag Malmqvist: Ja flera gånger, men vi kommer inte på att nån i mästerskap skulle ha missat medalj pga av skating. Där det är draget spår får man inte skejta, men i kurvor får man hjälpa till med riktiningsförändring

15:45, 18 February 2015

Dag Malmqvist: Torgny säger att valla teamet är minst dubbelt så stort nu som då. Även övriga runte är fler nu men det är framförallt på vallasidan som ökningen varit.

15:47, 18 February 2015

Stina: Ang supportpersonal, hur stor är VM-teamet idag i jämfört med när Torgny Mogren var aktiv elitåkare?

Dag Malmqvist: Tryckte visst fel Stina. Se nedan.

15:47, 18 February 2015

Greg i Hudik: Hur känner man att man är i form? Lycka till under VM-2015.

Torgny Mogren: Jag tror man upplever form på olika sätt men när det pirrar i benen/kroppen, eller som Gunde sagt en gång "det känns som om jag hade sockerdricka i benen" då är man i form. Kroppen är full av energi och man känner sig stark och oövervinnerlig.

15:48, 18 February 2015

RL: alla pratar om Norge ,vad har niFinland De kan ta också medaljer.Eller underskattni dom

Torgny Mogren: Absolut inte. De blir vassa i Team sprintarna, stafetterna och sen får vi se upp med Ilvo Niskanen och han syster Kerttu Niskanen som mycket väl kan ta medalj.

15:52, 18 February 2015

Gewiss-Ballan: Vem tar brons i damernas 3-mil?

Dag Malmqvist: Torgny säger Niskanen och Dag säger Weng

15:53, 18 February 2015

Niclas: Kan man förvänta sig att Sverige som nation har någon taktik vid masstart och klungkörning? Kommer åkarna hjälpa varandra eller kör alla individuellt?

Torgny Mogren: Det är jättesvårt att lägga upp taktik och försöka köra efter den. Men man kan nog hjälpas åt att hålla fart eller att broms farten om det skulle behövas som tex. vid OS i Vancouver där Svenskarna hjälptes åt att sänka farten när Johan Olsson fick lucka. Men segraren hette till slut Marcus Hellner och Johan blev trea! För det mesta kör man individuellt.

15:58, 18 February 2015

Niclas: Hur stora är oddsen att någon fastnar i en dopningskontroll under VM? Finns risk att någon dopad tar medalj, typ Mühlegg?

Torgny Mogren: Jag hoppas och tror att detta VM inte kommer att få några dopnings fall. Det är så pass bra metoder att analysera prover på idag och dessutom sparas prover för framtiden om man skulle hitta nya och bättre metoder för analyser. Så ingen kan vara säker om man klarat sig idag. Detta tror jag gör att man idag inte törs ta riskerna att ertappas.

16:04, 18 February 2015

Isabell Gradin: Nu avslutar vi chatten med Torgny och Dag, tack så mycket för alla frågor!

16:08, 18 February 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".