aik hockey
AIK klubbmärke. Foto: TT Nyhetsbyrån

AIK Hockey ansöker om rekonstruktion

I ett försök att rädda klubben genomgår nu AIK Ishockey AB en företagsrekonstruktion.

Sänkta spelarlöner är ett av sätten för komma till bukt med skulden på 20,9 miljoner kronor. .

Svaga sportsliga resultat och ekonomiska problem har förföljt AIK hela hockeysäsongen. Ett miljonlån genom supportrarna räddade nyligen klubben tillfälligt under ett akut konkurshot. Nu tvingas man dock till rekonstruktion. I den ansökan som på torsdagen inkom till Solna tingsrätt och bifallits, skriver klubben att man har totalt skulder på 20,9 miljoner kronor och prognosen för året visar på en förlust om 8,8 miljoner kronor.
-Vi förmår inte längre betala på ett bra sätt och tvingas helt enkelt i det här skedet att gå in i rekonstruktion, säger klubbens nye vd Peter Wilcke till TT.

I ansökan skriver AIK att i samband med rekonstruktionen ska klubben se över antalet anställda i bolaget liksom spelarlönerna.

– Alla tränare och spelare är informerade om situationen och har förståelse för att det är en prekär situation. Jag vill inte gå in i detalj vad det betyder med sänkta spelarlöner.

TT: Är det aktuellt med uppsägningar inom klubben?
– Det kan inte uteslutas. Där är vi inte klara ännu.

Ett borgenärssammanträde är satt till den 10 mars och rekonstruktionen löper nu under tre månaders tid.

– Bästa scenario efter de här tre månaderna är att fordringarna kan skrivas ned. Det värsta vore att vi inte kommer överens och då blir det konkurs, säger Wilcke och fortsätter:
– Jag har gått in i det här med öppna ögon och är full av förvisning att vi ska lyckas men vi måste också få bättre tryck på intäktssidan.

Samtidigt går det också sportsligt tungt för klubben. AIK ligger nu näst sist i hockeyallsvenskan och riskerar ytterligare degradering. Nästa match är på lördag hemma mot Björklöven.

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".