Allt om VM-sprinten – på 30 sekunder

Radiosporten summerar dagens VM-sprint för herrarna och damerna på 30 sekunder.

Så var tävlingen

Stina Nilsson visade bra form redan på kvalet genom att vara femma där. Sedan imponerade hon stort i kvartsfinalen då hon vann sitt heat före Marit Björgen. Nilsson tog sig sedan säkert till finalen och där blev hon tvåa efter ett bra taktiskt lopp. Nilsson utmanade Björgen om guldet på upploppet, men den norska giganten var för stark. 21-åriga Nilsson fick nöja sig med silver, men var jublande glad ändå.

Ida Ingemarsdotter blev utslagen i semifinal, medan Hanna Falk diskades i kvartsfinalen för trängning. På herrsidan gick det bäst för Teodor Peterson, men han blev utslagen på tid i semifinal.

Resultat

1. Marit Björgen, Norge, 3.26,63
2. Stina Nilsson, Sverige, +0.42
3. Maiken Caspersen Falla, Norge, +0.99

1. Petter Northug, Norge, 3.02,35
2. Alex Harvey, Kanada, +0,05
3. Ola Vigen Hattestad, Norge, +0.35

Analysen

Sverige fick en drömstart på första VM-dagen i Falun. Stina Nilssons silver lättar pressen på de övriga åkarna och glidet i sista backen inför upploppet visade också att svenska vallateamet har träffat rätt. Nilssons medalj ökar förväntningarna på ett framgångsrikt hemma-VM för Sverige. Närmast väntar nu skiathlon på lördag för både herrarna och damerna.

Citatet

– Stina Nilsson tog verkligen för sig och nu har hon verkligen etablerat sig rejält i toppen på längdskidåkningen, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Tweeten

Tackerudh: Skönt med svensk medalj första dagen! Det sporrar resten av VM! #Silver#svtsport #radiosporten

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".