STOCKHOLM 2015-02-19 Sveriges Johan Rogestedt kom på sjunde plats i herrarnas 1500 meter under torsdagskvällens friidrottsgala XL-galan i Globen i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson / TT
Foto: Marcus Ericsson / TT

Rogestedt nära svenskt rekord

Rogestedt klarade EM-kvalet: ”Det ska bli skitkul med EM”
1:19 min

Johan Rogestedt, som inte hade tänkt delta i XL-galan, fick en hyfsad utdelning i Globen.
– Vi svenskar tar chansen i den högklassiga konkurrensen och springer riktigt bra, säger han till Radiosporten.

Det svenska rekordet på 1 500 meter satte Jörgen Zaki 1996 med tiden 3.39,92. Under XL-galan i Globen dundrade Stenungsundlöparen Johan Rogestedt, som hamnade sjua i den hårda konkurrensen, in på 3.40.03. 22-åringen var alltså en dryg tiondel från nytt svenskt rekord.

– För mig räckte det väldigt långt med ett personligt rekord, och Staffan (Ek) kvalar till EM, så vi ska vara nöjda allihopa, säger Rogestedt till Radiosporten.

Efter loppet berättade Rogestedt, som i och med den fina tiden säkrat en plats till inomhus-EM i Prag nästa månad, att han tänkt hoppa över XL-galan. 

– Jag sprang väldigt dåligt i helgen och även helgen innan det var dålig. Så jag kände att inomhus inte alltid är så viktigt för mig, så jag kände att jag kanske skulle träna och satsa på utomhus. Coachen sa att jag var i bra form och att jag skulle ta chansen att springa. Jag litade på honom och det kommer jag att göra igen med tanke på att det gick så bra, säger Rogestedt och fortsätter:

– Det ska bli skitkul med EM 1 500 meter. Det blir taktik, taktik, taktik och sen är det fysik. Det ska bli kul att slipa på det taktiska nu här i två veckor.


Nu ser han fram emot mästerskapet i Tjeckien.

– Det blir riktigt kul. Det kan räcka långt med en bra spurt under inomhus-EM. Det handlar mycket om att springa taktiskt.

Även Staffan Ek, som representerar Björnstorps IF, klarade EM-kvalgränsen efter en fin insats på 1 500 meter.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".