2014, Bernie Ecclestone, Foto: TT
Bernie Ecclestone, Foto: TT

Kritiserade F1-bossen hyllar Putin och dissar Facebook

Testerna i Barcelona har börjat. Men det är något helt annat som diskuteras. Vad håller Bernie Ecclestone på med?

Testerna i Barcelona har börjat. Man skall köra två gånger här innan man flyger ner till Australien. Så det gäller att hitta och fixa till alla problem.

Och det tycks McLaren Honda ha. En packning någonstans i systemet hade ett inbyggt fel och den nya kommer inte förrän på lördag. Dessutom måste man byta hela motorn.

Mercedes har också problem men mer männskliga. Lewis Hamilton har hög feber och gav upp efter 11 varv. Nico Rosberg har en inflamerad nerv i nacken.

I dag är det Marcus Ericssons tur. Om inte bilen är alltför skadad. Hans nya stallkompis Felipe Nasir och Williams testförare Susie Wolff lyckades med konststycket att krocka. Med fyra bilar på banan. Susie kom ut från depån och såg nog inte brasilianaren.

Men det är något helt annat som diskuteras. Vad håller Bernie Ecclestone på med?

Enligt en tysk journalist, som alltid är välunderrättad, skulle mr F1 gärna vilja bli av med fabriksteam som Mercedes. Istället vill han ha kundteam. Det vill säga toppteam skall sälja gamla chassien till mindre team för en billig penning. Enligt en kalkyl skulle en hel säsong inklusive chassi, motor, växellåda och aerodynamiska paket kosta 25 miljoner euro per säsong. En spottstyver jämfört med kostnaderna idag.

Varför har Ecclestone kommit med förslaget? Kanske för att kunna behålla sin makt och putta ut Mercedes och stoppa andra stora bilfabriker. Ferraris före detta stallchef Steanfo Domenicali, som idag arbetar hos Audi, har gjort en analys som var positiv men den grå eminensen Ferdinand Piech har sagt nej. Måste glädja F1-bossen. Kanske inte. Piech tycks inte ha något principiellt emot F1 men har sagt att ett vilkor för att Audi eller WV skall vara med är att Ecclestone försvinner.

Med kundbilar anser många att det blir ett tudelat mästerskap. De stora teamen och med de små med kundbilar som utfyllnad. Just av den anledningen har bland annat Mercedes sagt att då lämnar de F1. Att Ecclestone kallar det hjälp för de små är det ingen som köper.

Förr i tiden kunde Ecclestone regera i lugn och ro. Ingen ifrågasatte hans makt. Inte nu längre. Det är inte bara Mercedes utan också Ferrari som mer eller mindre öppet kritiserar honom. Inte bara för att han gjort bort sig ett par gånger under de två sista åren och hans dikatoriska ledningsstil, han tycker att Putin gör ett fantastiskt bra arbete och kanske världens bästa politiker, utan också att han fullständigt struntat i att marknadsföra F1 i social media. Tro det eller ej men han har faktiskt sagt att Facebook och andra media bara är dagssländor och kommer att försvinna om ett par år.

Bakom kulisserna lär det hända saker och ting för att avsätta honom. Ryktet säger att Niki Lauda skulle kunna bli hans efterträdare.

Vad Ecclestone kanske är rädd för är att om Mercedes, Ferrari och kanske VW slår sig ihop blir han utslagen. Kundbilar skulle däremot rädda honom. Men inte de små teamen med knapp budget.

Enligt vittnen har Ecclestone sagt att han är beredd att omedelbart skriva ut en check på 50 miljoner pund om han bli av med Mercedes.

Hasse och Tage sjöng en gång att gammal man gör så gott han kan. Men inte för alltid. Finns nog inte många som har något emot ett byte både i Formel 1 och FIFA. Både Bernie Ecclestone och Joseph Blatter har gjort mycket för sina sporter men nu är det dags för bägge med ålderns rätt att dra sig tillbaka.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".