Foto: Mikael Forslund / TT
Foto: Mikael Forslund / TT
Leksand-Örebro 3-5

Leksand närmare kvalspel

Leksands Linus Hultström: "Det är en tuff uppförsbacke"
2:16 min

Leksand spelade bra i den första perioden, men trots det tog Örebro ledningen med 3-0. Den ledningen släppte sedan aldrig Närkelaget utan kunde vinna med 5-3.

Radiosportens Mats Fagerström utsåg lagens bästa spelare:
Leksand
Linus Hultström
ÖrebroMarcus Weinstock

Örebro spelade skickligt och väntade ut Leksand. Gästerna utnyttjade hemmalagets pressade läge och gjorde tre raka mål i den första perioden.

Leksand kunde ändå sprida en strimma hopp över sina luttrade fans och reducerade till 3-1 strax före pausen. Det målet höll liv i matchen, som såg nästan avgjord utan tidigare.

I den andra perioden gick hemmalaget ut för att komma ikapp Örebro. Toni Kähkönen kunde reducera till 2-3. Kort därefter fick Örebro Viktor Ekbom utvisad i fyra minuter.

Men Leksand lyckades knappt skapa ett enda läge på de fyra minuterna. I stället drabbades masarna av en dubbelutvisning och ännu ett baklängesmål.

Leksand kom tillbaka i den tredje perioden och reducerade en gång till. Då satsade tränaren Andreas Appelgren allt på ett bräde och gick för en kvittering. Men Leksand alla förluster ser ut att ha satt sig på spelarnas självförtroende. När det behövdes som mest fanns det ingen som kunde avgöra framför Johannes Jönsson i Örebros mål.

Med knappt två minuter kvar tog Leksand ut målvakten Joakim Lundström som hade ersatt Oscar Alsenfelt i den första perioden. Försöket misslyckades och Örebro kunde sätta den avgörande pucken.

Otroligt tungt för Leksand. För samtidigt vann Brynäs med 3-0 mot Luleå. Nu är avståndet upp till säker mark fem poäng för dalalaget. Ett stort försprång för ett lag som har sju raka förluster.

– Det är 18 poäng kvar att spela om, så det känns att vi ligger där vi ligger. Men det är ingen som har tappat hoppet ännu, säger Linus Hultström.

Örebro kom till spel i Leksand utan den ordinarie målvakten Julius Hudacek. Före och under matchen kom det inga förklaringar varför han inte var med i Dalarna.

– Det var skönt att ta tre poäng här uppe det var ett tag sedan. Det var skönt att få göra mål igen. Det var ett tag sen, säger tvåmålskytten Marcus Weinstock efter matchen


Leksand-Örebro 3-5 (1-3, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (12.49) Marcus Weinstock (Jared Aulin, Johan Wiklander), 0-2 (16.14) Marko Anttila (Derek Ryan), 0-3 (17.28) Marcus Weinstock (Ville Viitaluoma, Petr Zamorsky), 1-3 (19.20) Linus Hultström.

Andra perioden: 2-3 (01.14) Fredrik Händermark (Tomi Sallinen, Linus Hultström) spel fem mot fyra, 2-4 (14.02) Martin Johansson (Marcus Weinstock, VIlle Viitaluoma) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3-4 (02.59) Toni Kähkönen (Mattias Guter, Linus Hultström), 3-5 (19.59) Ville Viitaluoma (Derek Ryan) mål i tom kasse.

Skott: 31-25 (9-8, 17-12, 5-5).

Utv, Leksand: 2x2. Örebro: 4x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn, och Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 6 024.


TT/Radiosporten
johan.wallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".