Northug och Björgen
Northug och Björgen under VM i Falun. Foto: TT

De kör för Norge i sprintstafetten

NRK:s expert Carl Henning Gran efter norska besvikelsen
2:38 min

Seger i damernas skiathlon genom Therese Johaug. Men ingen medalj i herrloppet där Didrik Tönseth blev fyra. Norska lägret är något besviket inför söndagens sprintstafetter.

– Det är en besvikelse, fjärdeplatser är inget att samla på i mästerskap, säger NRKS:s expert Carl Henning Gran till Radiosporten.

Norge har tagit ut nyblivna världsmästarna i individuell sprint, Marit Björgen och Petter Northug i laget. Men enligt NRK kommer inte Björgen till start.

– Hon går nog inte i morgon, säger Carl Henning Gran som tror att Ingvild Flugstas Östberg kompletterar uttagna Maiken Caspersen Falla (brons i torsdags).

På herrsidan är Petter Northug och Finn Hågen Kroogh uttagna. 

Kroogh leder sprintvärldscupen men blev inte uttagen till den individuella sprinten i den stenhårda norska konkurrensen.

– Jag satt och såg sprinten på tv och kände att det spritter i benen, så det hade varit kul att köra men vi tog ju guld och brons så det kändes riktigt bra ändå, säger Hågen Kroogh enligt SVT Sport.

Petter Northug ska ta ett definitivt beslut om start efter dagens skiathlon.

– Petter måste bestämma sig omedelbart efter lördagens lopp. Vi har cirka två timmar från målgång till att vi måste anmäla laget, säger sprinttränaren Arild Monsen till TT.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip har ännu inte presenterat de svenska lagen till sprintstafetten, han har sagt att han vill avvakta till efter dagens skiathlon. Stina Nilsson är den enda åkaren som har fått klartecken efter silvret på den individuella sprinten i torsdags. Läs mer om vilka åkare som är aktuella här.

Sprintstafetten avgörs imorgon med kval klockan 12.30 och finaler vid 14.30. Radiosporten sänder finalen direkt i P4.

Isabell Gradin
isabell.gradin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".