Kalla efter VM-bronset. Foto: TT Nyhetsbyrån
1 av 2
Kalla efter VM-bronset. Foto: TT Nyhetsbyrån
Kalla
2 av 2
Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-brons till Charlotte Kalla

Charlotte Kalla efter prisceremonin
2:55 min

Sverige tog idag andra medaljen vid skid-VM i Falun sedan Charlotte Kalla blivit trea i skiathlon. Trots att hon länge hade chansen på guldet är hon nöjd med bronset.

– Det här var fantastiskt kul, säger Kalla till Radiosporten.

Charlotte Kalla var hela tiden med i täten och hade ledningen vid skidbytet tillsammans med Jacobsen och Johaug. Favoriten Marit Björgen såg tidigt sliten ut och var aldrig med i medaljstriden.

Kalla anförde länge tättrion, men på sista varvet i mördarbacken i Falun satte Johaug in rycket. Bara Jacobsen orkade svara, men Kalla som såg slagen ut på tredje plats då fick nya krafter.

– Jag hade stumma ben i sista backen när Johaug ryckte, då kändes det som jag bars fram av publiken så att jag kom ifatt Jacobsen igen.

Kalla var sedan före Jacobsen in på upploppet, men norskan spurtade snabbast.

– Det var kul att åka skidor, det var en bra känsla och jag ser fram emot fortsättningen, säger Kalla som har sin stora guldchans på 10 km fritt.

– Jag fick den energisnåla resan jag hoppades på. Det var tufft att ta sig an mördarbacken två svängar. Det blev ett så hårt lopp som jag hade förväntat mig.

Radiosportens expert Torgny Mogren:

Jag tror att Kalla är relativt nöjd med ett brons, men hon hade nog siktat lite högre skulle jag tro, säger Torgny Mogren

Bakom tättrion blev Sofia Bleckur femma efter att ha förlorat en spurtstrid mot Kerttu Niskanen och Maria Rydqvist blev nia. 

Björgen körde in på en sjätte plats. Johaug till Radiosporten efter VM-guldet:

– Publiken var fantastisk, det var nästan som i Holmenkollen.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".