Skid-VM i Falun 2015

VM-guide: Damernas tremil

1:12 min

Här är förutsättningarna inför dagens lopp, damernas 30 km klassisk stil vid Skid-VM i Falun. Starten går 13:00.

Disciplin: 30 km klassisk stil, damer

Tid: Kl. 13.00, sändningen startar redan 13:03 i P4 och via Sveriges Radio Play.

Svenska deltagare:
Charlotte Kalla, Emma Wikén, Anna Haag och Sofia Bleckur.

 
Favoriter: 
Trots två sjukdoms/skade-besked igår i det norska laget (Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Kristin Störmer Steira kommer inte till start) är det ändå grannlandet som i vanlig ordning för anses ha de allra starkaste korten.

Therese Johaug och Marit Björgen är förstås de stora förhandsfavoriterna men även Heidi Weng lär ha med medaljerna att göra. Ingvild Flugstad Östberg och Martine Ek Hagen ersätter Steira och Jacobsen och får ses som outsiders i första hand. Charlotte Kalla har seglat upp som medaljkandidat efter flera fina lopp i VM men frågan är om hon orkar. 32-åriga polskan Justyna Kowalczyk bör också nämnas bland förhandstipsen, åtminstone för en medalj.

Svenska chanser:
Charlotte Kallas klassiska åkning såg väldigt bra ut både i stafetten och i skiathlon. Med sitt starka VM är hon troligen en lite större förhandsfavorit just nu än vad många trodde att hon skulle vara inför mästerskapet. Dock kan hon mycket väl vara sliten efter ett ha varit hårt belastad under VM. Bör främst ses som en utmanare till Björgen och Johaug.

Emma Wikén har inte haft något lyckat VM så här långt och petades ur stafettlaget. Nu får hon en sista chans att visa vad hon går för.

Anna Haag är ett stort frågetecken efter sin sjukdomsfrånvaro. Damtränaren Mattias Persson säger att hon har sett bra ut under testerna i veckan men frågan är om hon är redo för att utmana på riktigt. Lär åtminstone vara otroligt inspirerad.

Sofia Bleckur har goda möjligheter att bli topp tio och kanske näst bästa svensk bakom Charlotte Kalla. Detta är normalt sett hennes favoritdistans.

Den svenska historien:

OS 2014 (OBS! Fri stil)
1 Marit Björgen, Norge
2 Therese Johaug, Norge
3 Kristin Störmer Steira, Norge

VM 2013
1 Marit Björgen, Norge
2 Justyna Kowalczyk, Polen
3 Therese Johaug, Norge