Johaug överlägsen – Kalla kämpade sig till brons

2:32 min

Det var inget snack. Norskorna dominerade den klassiska tremilen i VM. Therese Johaug var överlägsen och vann före Marit Björgen. Charlotte Kalla lyckades efter en stor svacka komma tillbaka och knipa bronset.

Norskan Therese Johaug totaldominerade tremilen i klassisk stil och vann före landsmaninnan Marit Björgen.

Johaug ryckte i den stora mördarbacken, blott sex kilometer in i loppet, och ryckte ifrån resten av fältet kontinuerligt och var till slut 52 sekunder före Björgen. På upploppet viftade en jublande glad Johaug med en norsk flagga. 

Fyra åkare såg ut att kämpa om bronset: Charlotte Kalla, Sofia Bleckur, Heidi Weng och Kerttu Niskanen.

Charlotte Kalla, som verkade avhängd bara någon kilometer tidigare – ökade tempot från bronsgruppen knappt fem kilometer från målgången – och släppte sedan inte bronsgreppet. 

– Shit, vilket spännande lopp det blev för oss som slogs om bronset! Jag var trött ett tag, det var kämpigt, kändes som att jag inte hade ”speeden” i kroppen. Men jag lyckades ta mig ikapp, och det var viktigt, säger Charlotte Kalla till Radiosporten. 

– Jag ville samla så mycket energi som möjligt. Jag fick jättestor hjälp av publiken och bra coachning. När jag tog ikapp så var det otroligt viktigt, och när jag såg att jag hade fått en lucka utför så bestämde jag mig för att bara köra. Det var en otroligt härlig känsla att ta sig an sista sprintbacken och känna att jag hade en lucka, fortsätter bronsmedaljören. 

I mål var Kalla 39 sekunder efter Björgen, och 1.31 efter Johaug. Sofia Bleckur slutade femma, 2.09 efter Johaug i mål.

– Det har varit helt fantastiskt att åka skidor i den här formen och att vallateamet har lyckats så bra. Publiktrycket är omöjligt att föreställa sig. Att åka hem med fyra medaljer, tre individuella, är riktigt stort, säger Kalla.

Charlotte Kalla såg en bit in i loppet ut att ha tappat alla krafter då hon i backen släppte gruppen som jagade silver och brons.

– Hon går i backen. Det är helt kört, sade Radiosportens kommentator Dag Malmqvist vid Kallas kris.

Svenskan hittade dock ny kraft efter att ha kommit in i sin egen rytm och lyckades ta sig ikapp gruppen som jagade brons – Marit Björgen hade dessförinnan ryckt från gruppen. För Kalla räckte den imponerande uppryckningen till hennes fjärde medalj under mästerskapet.

Pallen:
1.
Therese Johaug: 1.24.47
2. Marit Björgen:   +52 sek
3. Charlotte Kalla: +1.31
––––––-
5. Sofia Bleckur:   +2.09
––––––-
14. Anna Haag:    +3.33
––––––-
25. Emma Wikén   +6.23