SHL lättar på arenakraven – glädjebesked för smålagen

0:56 min

Alla lag som finns med och kvalar till nästa års SHL kommer att få spela i den högsta ligan om man klarar kvalet. Men, det krävs en handlingsplan kring arenakapaciteten.

– Utgångspunkten är att man ska klara arenakraven redan när serien börjar i höst. Men om man inte hinner med att bygga om sin arena så vill vi se en åtgärdsplan som visar hur man kan klara kraven till kommande säsong, säger ordföranden i Svenska Ishockeyförbundet Christer Englund.

Malmö är i nuläget det enda laget från Hockeyallsvenskan som har en arena som uppfyller SHL-kraven på minst 5.000 åskådare varav 3.500 sittande redan kommande säsong. Krav som offentliggjordes så sent som den 23 januari i år.

Oron har varit stor, inte minst i Karlskrona, över om man får ta steget upp även om man klarar SHL-kvalet. Deras arena är minst av dom som kvalar, 3.464 åskådare är max. För övriga lag, Västerås, Rögle, Björklöven, Karlskoga, Vita Hästen och Mora gäller att publikkapaciteten ligger mellan 4.500 och 6.360. Men inte i något fall finns det 3.500 stolar för sittande.

Dom nya kraven, som är så färska att dom inte ens finns på förbundet hemsida, har skapat oro i hockey-Sverige. Och flera av makthavarna i den svenska hockeyfamiljen har duckat för frågorna från Radiosporten om vilket regelverk som verkligen gäller. Man har bollat frågan mellan sig.

Men nu ger alltså Christer Englund klara besked.

– Det finns inget svart eller vitt i den här frågan. Vi vill inte kalla det för dispenser, men finns det bara en handlingsplan så kommer även lag vars arena inte uppfyller kraven, att få ta steget upp. En del saker hinner man helt enkelt inte med till säsongen 2015/2016 börjar.

Kraven för att spela i SHL innebär också att klubbarna ska ha fyra miljoner i eget kapital. Klarar man inte kravet till den 30 april i år så blir kommande år ett så kallat kontrollår. Men också här ger Englund föreningarna ett visst spelrum.

– Ingen är betjänt av att ha ett svart eller vitt-system. Här handlar det också om sunt förnuft, säger Englund.