Dubbeln Contadors motivation

Tredje totaltriumfen? Tja.

Det som ger Alberto Contador störst motivation är att göra något som bara sju cyklister gjort tidigare.

Att vinna både Giro d'Italia och Tour de France – samma år.

Det är bara lite mer än en månad sedan han på den 21:a och sista etappen defilerade i mål i Milano fram till sin andra slutseger i Giro d'Italia.

Dessförinnan hade det varit tre dramatiska veckor i Girot, där Contador bland annat slog axeln ur led i samband med en ordentlig vurpa.

På lördagen ska han upp på cykeln igen, 32-åringen, när den 102:a upplagan av Tour de France inleds.

Även om det inte vore fy skam med en tredje totalseger i det kanske mest klassiska av alla cykellopp så är det möjligheten att göra något riktigt minnesvärt som driver Contador.

Italienarna Fausto Coppi (1949 och 1952) och Marco Pantani (1998), fransmännen Jacques Anquetil (1964) och Bernard Hinault (1982 och 1985), belgaren Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), irländaren Stephen Roche (1987) och landsmannen Miguel Indurain (1992 och 1993) är de sju som har vunnit Giro d'Italia och Tour de France samma år.

– Det absolut viktigaste i mitt liv, inte bara när det gäller cykling, är att vara motiverad. För mig är motivationen att försöka ta dubbeln, säger Contador.

– Om jag vinner en till Tour utan att ta dubbeln så är det inte något som kommer att förändra min karriär särskilt mycket. Men om jag klarar det så är det något som skulle bli ihågkommet.

Contador menar också att han, i och med Giro d'Italia-segern, bara är halvvägs.

– Jag har förberett Giro-Tour-dubbeln genom att tänka på det som en vinst, säger "El Pistolero" (pistolen).

– För mig är det en sak tillsammans och jag tror att det kan hjälpa mig att nå mitt mål. Men jag vet att det kommer att bli väldigt svårt.

På totalt 12 grand tours - Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta a España - har Contador vunnit sju gånger och aldrig blivit sämre än femma. En gång tidigare har han försökt vinna dubbeln men då – 2011 när han vann Girot och blev femma i Touren – ströks hans resultat sedan ett dopningsprov efter Tour de France-segern året före hade innehållit det förbjudna ämnet clenbuterol.

Lördagens inledande etapp är ett 13,8 kilometer långt tempolopp i Utrecht, vilket innebär att Tour de France för sjätte gången genom tiderna startar i Nederländerna.

Totalt ska cyklisterna avverka 21 etapper och tillryggalägga 3 358,3 kilometer fram till målgången på Champs-Élysées i Paris den 26 juli.

Contador främsta utmanare väntas bli Chris Froome, Storbritannien, regerande mästaren Vincenzo Nibali, Italien, och Nairo Quintana, Colombia.

Alberto Contador

Namn: Alberto Contador Velasco.

Smeknamn: El Pistolero (pistolen).

Ålder: 32.

Född: 6 december 1982 i Madrid, Spanien.

Längd: 176 centimeter.

Vikt: 62 kilo.

Stall: Tinkoff-Saxo.

Grand tour-meriter: Tour de France: Vinnare 2007, 2009. Giro d'Italia: Vinnare 2008, 2015. Vuelta a España: Vinnare 2008, 2012, 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista