Heta VM-listan: Paul Zyras plus (+) & minus (-)

Fotbolls-VM i Kanada. Radiosportens referent plussar och dissar.

Paul Zyras plusvarianter:

+ USA
Semifinalen USA–Tyskland rubricerades "Gigantmötet". Det var snällt mot tyskorna. Sett i backspegeln finns det bara en gigant i damernas relativt korta historia: USA har tagit medalj i samtliga sju VM och gått till final i fyra, och vunnit tre av dessa. I det andra globala mästerskapet är dominansen ännu större: Fem OS-finaler av lika många möjliga, varav fyra guld. 2015 var det många stjärnor vars kurva börjat att dala, men ändå räckte kollektivet till ännu en final. Och så hade USA...

+ CARLI LLOYD

Bara att göra tre mål i en VM-final räcker för att hamna på listan. Men att göra trion den första kvarten och knäcka finalmotståndaren... och 4–0-målet, vilken pärla! Först finta av en spelare i mittcirkeln på egen planhalva, sedan hinna se att Japans målvakt var några steg för långt ut och därefter få iväg bollen exakt de 53 meterna så att det blev mål. Lloyd gjorde mål i varje match efter gruppspelet, en mer förtjänt vinnare av Golden Ball har inte skådats.

+ ENGLAND
Ingen hade tippat att "The Three Lionesses" skulle ta sig vidare långt i turneringen. Men med en taktisk förbundskapten som aldrig ställde upp med samma startelva och ett gäng kämpastarka spelare gick England ända till prispallen. Det kunde ju inte bli annat än en tredjeplats med Lucy Bronze i truppen.

+ SJÖGRAN
Även om Sverige var en av turneringens stora minusvarianter, så ska Therese Sjögran känna sig stolt över sina fyra sista landskamper. Hon var dessutom bäst på att formulera känslorna i våra intervjuer efter varje match. Insatsen kanske räcker för att hon ska få blommor av förbundet i en kategori som inte tevesänds på Fotbollsgalan. Plus en påse skumbilar.

+ DOMARNA
De sista matchernas straffsituationer (se nedan) får inte skymma det faktum att domarnivån under hela VM varit mycket hög, med undantag för japanskan som dömde Sverige–USA . Trots att Fifa i politisk korrekthet inte tagit ut världens 20 bästa domare utan plockat ut jämnt fördelat från alla kontinenter. Men jag anser att endast kvinnliga domare i ett dam-VM är en lika korkad idé som det skulle vara att bara tillåta kvinnlig publik. Kvinnor ska få kunna döma i ett herr-VM och omvänt. 

+ JAPAN
Säga vad man vill om 2011 års mästare Nippon. Laget hade förstått många saker: det behöver inte ha 1–2 skyttekungar som gör alla målen, det går lika bra att låta nästan hela laget göra ett mål vardera. Och laget lärde av Tyskland: det finns ingen anledning att vinna med 10 mål, det räcker att göra ett mål mer än motståndaren för att vinna. Den som gör det sex gånger i rad, tar sig också till final. Och för att uppnå punkterna ovan: spring så mycket benen orkar i 90 minuter och var alltid spelbar för medspelarna. Sedan att de sprang bort sig den första kvarten av finalen – det kan hända den bäste.

+ 24 LAG
Visst är fotbollsvärlden stor nog på damsidan för att motivera 24 lag i slutspelet. Däremot var kanske fördelningen mellan kontinenterna lite skev. Elfenbenskusten, Thailand och Ecuador var numret för små. Men Danmark, Ryssland och Italien hade säkert platsat. Däremot är ju systemet med fyra treor som går vidare, enerverande för lagen som måste vänta in de allra sista matcherna innan de vet om de är kvar i turneringen.

Paul Zyras minusvarianter:   

– STRAFFSKIPARNA
Trots den överlag höga standarden på domarna (se ovan), grumlades de sista matcherna av ett antal diskutabla straffar. Några var direkt felaktiga, några kan diskuteras i oändlighet trots 5–6 repriser. Domare tillhör ju samma kategori som fallskärmshoppare, lindansare och oskulder: ett enda litet misstag och det är kört. Tyvärr blir ju jobbet svårare ju mer spelarna närmar sig hur herrarna spelar: aldrig har jag sett så mycket tjuvnyp och filmningar på dammatcher som nu.

– KANADA
Trots enormt publikstöd och en närmast riggad lottning, kom inte hemmalaget längre än till kvartsfinal. Det räckte inte med nordamerikansk kämpaglöd, kunnandet och kylan framför mål var alldeles för lågt. Ikonen Christine Sinclair gjorde massor av mål, tyvärr för Kanada bara i den tjatiga tevereklamen före och under matcherna. På planen gjorde hon hälften av Lönnlövens mål, men de två räckte inte långt.

– SPANIEN
Nog trodde vi att Las Soñadoras skulle gå betydligt längre i turneringen, men det blev som smeknamnet bara en dröm. Spanien gjorde sin bästa match mot fel lag, Brasilien, och underpresterade mot Costa Rica och Sydkorea. I den sistnämnda kampen försvann en säker åttondelsfinalplats för Vero Boquetes lag. Men som det sedan blev, räddade det Uefa från stora logistiska problem. För hur skulle ett OS-kval med fem lag ha blivit?    

– SVERIGE
Therese Sjögran i all ära, men visst var Sverige en av turneringens stora besvikelser. Laget gömde sig efteråt bakom det faktum att finallaget USA och kvartsfinalelvan Australien fanns i gruppen. Och visst – Sverige tog poäng av The Matildas och höll som enda lag nollan mot amerikanskorna. Men anfallsspelet – blev det aldrig incheckat på flyget till Kanada? Mittfältaren/mittbacken Linda Sembrant blev måldrottning. Nog sagt.

– FIFA
Seedningen för att ge arrangerande Kanada bästa gräddfilen till semifinal är tyvärr inte unik i mästerskapssammanhang. Däremot den totala brist på självironi som Internationella fotbolsförbundet visade upp i början av turneringen. Bara några dagar efter den skandalösa kongressen, nya mutavslöjanden och Blatters "avgång", inleddes varje VM-match på samma sätt: Lagen marscherade in bakom två flaggor. På den ena stod det: "FIFA – our game is fair play"... Jo, tjena. Men en sak ska organisationen ändå ha beröm för: Sepp Blatter höll sig borta från hela turneringen.    

– TYSKLAND
Om vi var missnöjda med den blågula insatsen, tänk på kritiken mot det tyska laget. Tyskorna spelade som världsmästare både mot Norge och Sverige. Men sedan gjorde de inte ett spelmål till. Frankrike visade hur man ska spela mot tyskorna, men föll. USA var det klart bättre laget i semifinalen och den här gången räddade inte straffen Deutschland. Och England blev bästa lag i Europa sedan Tyskland kammat noll igen. Trist slut för Nadine Angerer och förbundskapten Silvia Neid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista