Pampen stängs av på livstid av Fifa efter skandalen

0:51 min

Den tidigare Fifa-pampen Chuck Blazer har stängts av på livstid av Fifa för sin inblandning i korruptionsskandalen.

Chuck Blazer, före detta medlem av Internationella fotbollsförbundet Fifas exekutivkommitté och generalsekreterare för Concacaf (fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien), erkände i juni att han mottagit mutor.

Och på torsdagen stängdes den 70-årige amerikanen av på livstid av Fifa för sin inblandning i korruptionsskandalerna.

”Blazer har begått många och olika handlingar av kontinuerliga tjänstefel under sin tid som tjänsteman i högt uppsatta positioner inom Fifa och Concacaf”, meddelar Fifa i ett uttalande.

Samarbetade med polis

Tidigare har Sveriges Radio rapporterat om att Blazer, som lämnade Fifa-ledningen 2013, fick välja mellan att bli polisens informatör, eller ett långt fängelsestraff.

I utbyte mot strafflindring för egen del har han bland annat sedan 2011 gjort hemliga inspelningar för polisens räkning av samtal med andra misstänkta i Fifas ledning, information som nu är en del av underlaget till den skandal som rullats upp på sistone.

Mutorna som Blazer erkänt rörde sig om valen av VM-värdar för turneringarna i Frankrike 1998 och Sydafrika 2010. Blazer har dock även sagt att han och andra tagit emot mutor vid flera tillfällen. Alltså inte bara inför valet av värdländer för VM 1998 och 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista