Christer Hult turneringsdirektör Swedish Open
Christer Hult turneringsdirektör Swedish Open. Foto: Martin Sundelius/SR

Swedish Open-basen ler trots publiktappet i Båstad

3:44 min

Herrturneringen i Swedish Open kommer troligen tappa i antalet åskådare, precis som man gjorde förra året. Men turneringsdirektör Christer Hult är inte orolig för ekonomin och öppnar en dörr för att turneringen kan växa i framtiden.

Swedish Opens herrturnering lockade 44 000 åskådare förra året, en minskning med drygt 6000 jämfört med året dessförinnan. När Robin Söderling vann turneringen 2011 noterades drygt 56 000 åskådare.

I år har arrangörerna, med turneringsdirektör Christer Hult i spetsen, haft nätrullarna emot sig sportligt sett. Ingen svensk är kvar i turneringen de tre sista dagarna, varken i singel eller dubbel, och det stora internationella affischnamnet David Ferrer kunde aldrig komma hit på grund av skada.

Christer Hult berättar att budgeten är satt till 40.000-45.000 åskådare, men säger samtidigt att turneringens ekonomi inte är beroende av hur stor publiktillströmningen är.

– Det är ju inte tomma läktare, utan stundtals ser det ganska bra ut. Biljettförsäljningen är ju inte helt avgörande för ekonomin, vi försöker ju säkerställa den genom våra partners, säger Hult till Radiosporten.

Swedish Open i Båstad spelas på grus, men ligger efter grässpelet i Wimbledon och före hardcourt-säsongen i Nordamerika i tävlingskalendern. Men att byta underlag från grus till hardcourt för att eventuellt locka fler stjärnspelare har aldrig varit aktuellt menar Hult, som gör sitt 16:e år som turneringsdirektör i Båstad.

– Nej, det finns en så pass lång tradition med gruset. Vi tror inte på ett byte till hardcourt. Många av hardcourt-specialisterna åker hem direkt efter Wimbledon. Nej, som svar på din fråga så har vi inga tankar på att lägga hardcourt här.

Swedish Open kan komma att växa i framtiden, från en 250-turnering (den lägsta på ATP-nivån) till en 500-turnering.

– Kommer en 500-licens att vara tillgänglig i framtiden så kommer vi att se över det. Samtidigt får vi vara medvetna om att vi kommer att nästan tredubbla våra prispengar. Det är ju våra partners som får kliva in i så fall, för vi kan inte finansiera en 500-turnering genom fler biljetter sålda på plats.

I år ligger prispengarna för segraren i herrsingeln på knappt 750 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista