Västerås och Björklöven gillar favoritskapet

3:27 min

Västerås-spelaren Niklas Lihagen och Björklöven-tränaren Tommy Jonsson tillhör de två lag som är topptippade inför hockeyallsvenskan säsongen 2015/2016.

Västerås var tränarnas favorit på upptaktsträffen till att nå allsvensk final och fick tio röster. Björklöven fick näst flest med sju och Leksand fem.

– Det är väl kul att höra att folk tycker att vi har en bra trupp att ställa på benen. Sedan är det mycket spekulation i början, det gäller att få ihop det där ute på isen, säger Västerås nyförvärv från Karlskrona Niklas Lihagen till Radiosporten.

– Det är bara kul att man tror på oss och det vi gör. Sedan har vi en egen målsättning, och den är att tillhöra den övre delen av tabellen. Det känns bara inspirerande, säger Björklövens nye tränare Tommy Jonsson till Radiosporten.

Vilka lag ser du som huvudkonkurrenter?

– Känslan är att det kommer handla om 8-10 lag. Mora, Västerås, Karlskoga, Leksand med flera. Jag tror på en väldigt jämn allsvenska, säger Jonsson.

Med utökningen till SHL avklarad blir det svårare att nå högsta serien. Två lag från allsvenskan får kvala - segraren i den allsvenska finalen och en playoffvinnare - mot de två sämsta lagen i SHL.

Men till skillnad från förr när kvalet avgjordes i serieform måste nu ett SHL-lag besegras i bäst av sju matcher.

Vid sidan av de två extraplatserna i fjol lyckades Malmö klara det (mot Leksand), medan Vita Hästen föll (mot Modo).