Radiosportens SHL-nedräkning

Experterna: Därför blir Luleå och Skellefteå topplag i SHL

5:36 min

Radiosportens hockeyexperter Jörgen Jönsson och L-G Jansson delar ut utropstecken och frågetecken till de 14 SHL-lagen. Vi går från norr till söder. Först ut: Luleå och Skellefteå.

Lars-Gunnar Jansson om varför Luleå kommer göra en bra SHL-säsong:

– De har värvat riktigt duktiga spelare. De har rätt så stabila coacher i Joakim Fagervall och Stefan "Skuggan" Nilsson, som står med båda fötterna på jorden. De har kanske Sveriges bästa målvakt i Joel Lassinantti, han kommer säkert spela i Tre Kronor rätt så mycket.

– Sen har jag en del farhågor, men de får Jörgen Jönsson komma med.

Jörgen Jönsson om frågetecknen som finns kring Luleå:

– Många stjärnor som de har värvat in ska finna sina roller. Jag tror att coacherna får jobba hårt för att få dessa spelare att jobba tillsammans.

– Sedan är det backsidan, där man har värvat ganska många namn. Men frågan är vad de går för när de ställs på prov.

L-G Jansson tippar Luleå tvåa i SHL-tabellen:

– Ja, med det här laget och med Joakim Fagervall i spetsen är det en gåta om de inte kommer minst tvåa.

Jörgen Jönsson tippar Luleå etta i SHL-tabell:

– Jag håller också Luleå väldigt högt. De här negativa sidorna jag fick komma på, de fick jag leta efter. Jag ser egentligen bara plustecken och har tippat de etta i serien.


Jörgen Jönsson om varför Skellefteå kommer göra en bra SHL-säsong:

– Det finns ganska mycket som talar för att Skellefteå kan upprepa det de gjort de senaste fem åren (SM-final varje år och SM-guld två gånger). De har behållit alla viktigaste spelarna. De har behållit sin balans i truppen.

– De har fått in backen Alexander Uhrbom som kommer fylla luckan efter Martin Sevc. Jag ser att Skellefteå är ett lag som man får jaga igen. 

L-G Jansson om frågetecken som finns runt Skellefteå:

– Ja, här får man ju leta. Jörgen har ju pekat på deras fina laguppställning, den kan jag tycka är lite bättre än på senare år. Det enda som jag kan se är att alla vid varje tillfälle ska spela en konstruktiv ishockey.

– Ibland måste man bara överleva matcherna och spelsituationer och där har jag upptäckt över tid, att man till varje pris ska vara konstruktiva. Och det gäller inte minst de unga backarna, med påföljd då att rutinerade motståndare tar ifrån dem pucken.

Jörgen Jönsson tippar Skellefteå tvåa i SHL-tabellen:

– Jag tippar Skellefteå som nummer två.

L-G Jansson tippar Skellefteå etta i SHL-tabellen:

– Trots att de dribblar i egen zon så vinner de grundserien.


I morgon, torsdag, ger vi dig Janssons och Jönssons tankar kring Modo och Brynäs. SHL:s premiäromgång spelas 16 och 17 september. 

Fråga