Källström: ”Den här typen av matcher man måste vinna”

1:49 min

Kim Källström anser att det svenska landslaget har mycket att vinna inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike.

– Det kan ge oss extra energi och göra att vi vågar riskera mer, säger han till Radiosporten.

I kväll kan Österrike bli klart för EM. Vid händelse av seger eller oavgjort mot Sverige i Solna så kvalificerar sig laget till mästerskapet i Frankrike nästa sommar.

Kim Källström, som är tillbaka i den svenska startelvan efter sin avstängning mot Ryssland senast, anser att Österrikes stabilitet är nyckeln till lagets framgångar.

– Österrike känns som ett väldigt bra lag. Det är väldigt stabila, jag tror inte att de har släppt in så mycket mål vilket har gjort att de haft många uddamålssegrar, säger Källström till Radiosporten och fortsätter: 

– Men jag tycker att vi är ett minst lika bra lag som dem. I vår situation har vi minst den kvalitet som krävs för att vinna matchen. Vi är väl förberedda och har gjort detta förut. Det ligger ett EM i potten och då kommer sådana här matcher. 

Källström menar att det svenska laget inte har presterat så bra som man har kunnat genom kvalet, men att det sällan avgörs förrän precis vid slutet av kvalspelet.

– Det är den här typen av matcher som man måste vinna för att ta sig till EM, och det är lite av charmen också. När belöningen är stor så är ju resan också ganska tuff. Vi är i ett sämre läge än vad vi kunde ha varit i. Men det är en del av spelet, och vi har ett erfaret lag som kan tackla sådana här matcher på ett bra sätt, säger Källström.

Sverige har inte riktigt kniven mot strupen. Men poängförlust i kväll samtidigt som Ryssland tar en planenlig bortaseger mot Liechtenstein så är Sverige trea i gruppen, på playoff-plats, med två matcher kvar att spela.

– Ett kryss hjälper oss inte så himla mycket. Så att visst är det så att vi inte har så mycket att förlora. Det kan ge oss extra energi och göra att vi vågar riskera mer. När man gör det så brukar det leda till positiva resultat, säger Källström.