Hamrén: ”Kommer vara en tuff tid framöver”

4:53 min

Förbundskapten Erik Hamrén mötte pressen dagen efter fiaskot 1-4 mot Österrike i EM-kvalet. Här är Hamréns svar på 10 heta frågor svenska folket vill ha svar på.

1. Vad säger du om spelet i de här två kvalmatcherna?

– Vi gjorde en riktigt dålig första halvlek mot Ryssland. Sen spelade vi bra i andra och förtjänade poäng. Gårdagens match tycker jag var märklig i och med att vi låg under med 2-0 efter 37 minuter. Känslan var att vi presterade bra, förutom två misstag där vi släppte in mål. Men sista delen av första halvlek föll vi ihop.

2. Du kan inte se något taktiskt fel i de två matcherna?

– Nä, det tycker jag inte. Efter Rysslands-matchen diskuterade vi med spelarna. Fanns inget sånt. Alla trodde på det sättet vi skulle spela på. Sen uppträdde vi inte som vi skulle. I går tyckte jag vi uppträdde som vi skulle från start. Det var roligt. Men det är en riktig kalldusch att åka på en straff efter åtta minuter. Det var plötsligt 0-1 på ingenting då vi börjat bra. Sen reser vi oss och gör det bra fream till 0-2. Sen reser vi oss ytterligare efter paus fram till 0-3. När det går dåligt får tränaren ta ansvaret. Så är det. Jag respekterar de som tycker det är helt mitt fel. Jag ansvarar för laguttagningen och för att vi inte presterar. Jag förväntar att ni sågar mig väldigt mycket. 

3. Var det för många långa bollar i matchen igår?

– Ja, det blev en hel del långa bollar i andra halvlek. Det blev så för att vi jagade mål. Då vill man komma så nära mål som möjligt för att få chanser. Vi har även många starka spelare där framme. Det var därför som jag tog in Isaac Kiese-Thelin för att vinna nickduellerna och Zlatan skulle ta hand om bollarna som kom ned. Men det var mer matchbilden som gjorde att det blev långa bollar. Hade vi haft ledningen så hade Österrike slagit fler långbollar. Jag tycker vi utvecklat vårt anfallsspel väldigt mycket.

4. Vad säger du om att en stor del av svenska folket inte har förtroende för dig?

– Jag är lika besviken som supportrarna. Jag har förståelse för att man känner så. Vi som lever med idrotten lever för resultaten. Gör du bra resultat blir man hjälte. Titta bara på Lagerbäck. Nu får han den uppskattning han inte fick som svensk förbundskapten.

5. Hur ser du att du utvecklar landslaget, går det åt rätt håll?

– I dag är det lätt att säga nej. Men under min tid har vi lyckats kvalificera oss för EM, sedan tog vi oss till playoff till VM, vilket var bättre än i VM-kvalet innan dess. Och nu får vi se om vi kan ta oss till EM. Förutom den här samligen har vi haft bra prestationer. Vi var obesegrade fram till den här samlingen. Vi har ett stort antal nya spelare som kommit in under de här åren och vi har ändå presterat bra resultat. Sen har vi haft otur med en del skador i den här samlingen, inte minst i backlinjen som påverkat den här gången.

6. Hur var snacket med spelarna efter matchen?

– Igår var det viktigt att tala om mina känslor och sa att vi ska summera det här när det är klart i kvalet. Det är två matcher kvar och då får vi summera. Vi kan gå direkt, vi kan gå dit via playoff och vi kan missa. Vår ambition är att gå till EM. Det var det jag tog upp med spelarna. Till nästa samling ska jag ha mer individuellt snack med spelarna. Det är det alltid bra med feedback, framförallt när man förlorar så att man kan ta lärdom av de sakerna. När man har en sådan här tung samling när vi förlorar två matcher är det viktigt att snacka om det hela. 

7. Är situationen pressad för dig?

– Jag har alltid blivit ifrågasatt som tränare. Oavsett vilken nivå jag varit på. Med erfarenheten har jag blivit bättre på att ta kritiken. Men den största pressen är inte att vara ifrågasatt av er, utan resultaten. Hur vi ska få bra resultat igen? Det mår jag sämst över. Det är den största pressen, att prestera. Det kommer vara en tuff tid framöver. Den erfarenheten fick jag efter EM när jag sa att man skämdes efter EM när man träffade folk, där jag sa att man kände att man gjort folk besvikna. 

8. För fem, sex, sju år sedan hade vi fler tongivande spelare ute i Europa. Vi kanske inte är så bra längre, kom verkligheten ikapp Sverige den här samlingen?

– Det får ni bedöma. Mitt jobb är att jobba utifrån det material och de resurser som finns. Det jag sagt hela tiden är att ska vi nå stora framgångar måste vi ha spelare som spelar i så stora ligor som möjligt. Därför så viktigt att U21-spelarna tagit det här steget. Att de har dominerande roller i sina klubbar.

9. Var Zlatan hämmad av skadan?

– Nä, inte igår. Men han var hämmad mot Ryssland. Jag har inte lyssnat hur det är med honom ännu. Men jag tror inte det ska vara någon fara för honom i fortsättningen, om han inte slår upp skadan igen.

10. Svider den här förlusten mest under din tid som förbundskapten?

– Det är tre andra förluster som är värre. När vi fick stryk mot Ukraina i EM-slutspelet i första matchen. Den avgjorde hela turneringen. Sen andra förlusten i den turneringen mot England när vi var borta helt. Den förlusten som var värst var när vi förlorade hemma mot Portugal i VM-playoff. Då dog drömmen om VM. Det är den tyngsta förlusten. De tre förlusterna var tyngre än den igår.

Läs alla frågorna och svaren från pressträffen här.