Krönikörerna sågar Hamrén: ”Han bör avgå”

Krönikörerna är inte nådiga i sin kritik efter fotbollslandslagets 1-4 mot Österrike.

Expressens Mathias Lühr anser att förbundskaptenen Erik Hamrén bör avgå.

Erik Hamrén sade direkt efter överkörningen på Friends Arena att han inte har några planer på att lämna sitt jobb.

Det menar Mathias Lühr på Expressen att han borde göra.

"VM-slutspelet 2014 missade Hamrén, men fick ändå fortsätta på posten. Nu riskerar han att köra i diket med sitt Sverige i tidernas enklaste EM-kval. Svensk A-landslagsfotboll ÄR inte på rätt väg. Har inte varit på väldigt länge. Då tycker jag att det räcker nu", skriver Lühr.

TT:s Henrik Skiöld kräver inte något chefsbyte men är inne på samma linje.

"Det var inget annat än en kollaps, i en match Sverige var piskat att vinna, där spelare och ledare pratat vitt och brett om att de lärde sig något av Moskva. Mycket snack, lite verkstad. Skuggan faller tyngst över Hamrén. Hans brist på konsekvens, den taktiska luddigheten. Det behövs ingen haverikommission för att konstatera Hamrén nått vägs ände med det här laget", skriver han.

"Vedervärdigt"

Erik Niva på Aftonbladet försöker minnas om han sett något sämre i landslagsväg.

"Det är fullt möjligt att jag förträngt haveriet i Holland, men jag kan faktiskt inte påminna mig om att jag sett ett svenskt landslag så här rätt igenom vedervärdigt tidigare. Vi mötte inte vice-världsmästarna den här gången. Vi mötte ett lag som inte kvalificerat sig för ett mästerskap av egen kraft på 18 år", skriver han.

Niva konstaterar att Sverige trots allt har goda chanser att ta sig till EM, men menar att Blågult inte har något i Frankrike att göra.

"Bisarrt nog är det ju så svårt att missa det här mästerskapet att det alltjämt är fullt möjligt - kanske till och med troligt - att vi kan snubbla oss förbi ett svagt playoff-motstånd. På så sätt är inte förlusten det mest allvarliga. Sverige kan fortfarande gå till EM. Det värsta är att det fullständigt känns som att det kvittar", skriver han.

”Pinsamt och plågsamt"

Johan Esk på Dagens Nyheter trycker ned tangenterna i samma tankebanor.

"Jag vet att ingenting är kört, jag vet att drömmen om EM lever. Men just nu vill jag varken drömma, tro eller hoppas på det här laget, den här förbundskaptenen och de här spelarna. Just nu vill jag bara att den här hemska hösten ska ta slut med en kvalkrasch så att Sverige kan börja om. Bygga nytt. Med ny förbundskapten. Nya spelare. Nytt lag", skriver han.

Esk menar att det inte finns någon röd tråd i Hamréns ledarskap.

"Landslaget har under Erik Hamrén inte mycket att ty sig till. Inga vettiga, tydliga idéer att ta till och bygga sin verksamhet på. Det är tro och känslor som det här landslaget lever på. Det kan stridas och det kan krigas och det kan shajnas men det är ihåligt och det är ohållbart i längden. Spelarna krigar och strider en och en men vet inte vad de ska göra tillsammans", skriver han.

Anders Lindblad på Svenska Dagbladet är rädd för att det blir svårt att ta sig igenom ett eventuellt playoff.

"Med tanke på den svenska prestationen inför ett fullsatt Friends Arena, där den österrikiska klacken hördes mest, blir det en nog så svår uppgift. Ingenting, absolut ingenting, fungerade i det svenska laget. Det var pinsamt och plågsamt att se hur laget så totalt föll ihop när det gällde som mest. En kollektiv kollaps. Uppgivet, håglöst och en rakt igenom usel insats", skriver han.